Rīgā notiks noslēguma seminārs semināru ciklam darba devējiem “Pieredzei vienmēr būs vērtība!”

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS), turpinot sabiedrības izglītošanu un informēšanu par gados vecāku cilvēku nodarbinātības problemātiku, rīko otro praktisko semināru ciklu “Pieredzei vienmēr būs vērtība!”.

Praktisko semināru ciklā jau notikuši semināri Bauskā, Limbažos, Liepājā un Jēkabpilī, bet noslēguma seminārs notiks 9. oktobrī, Rīgā, Latvijas Universitātes un “Microsoft” Inovāciju centrā, Kalpaka bulvārī 4.

Piedalīties semināros tika aicināti piedalīties uzņēmēji, valsts institūciju un pašvaldību pārstāvji, kuru pārziņā ir personāla vadības, darba aizsardzības jautājumi, kā arī uzņēmumu un institūciju vadītāji. Praktisko semināru cikls notiek Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” ietvaros.

Praktisko semināru cikls ir iecerēts kā “radošā laboratorija” – tā dalībnieki pēc īpaši izstrādātas interaktīvas metodoloģijas iesaistīsies risinājumu meklējumos par problemātiku, kas saistīta ar darbaspēka novecošanos, gados vecāku darbinieku veselības, izglītošanas, darba vides un darba pieredzes nodošanas jautājumiem. “Statistika liecina, ka darbaspēks ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā kļūst “vecāks”, vienlaikus modernā darba vide, tehnoloģijas un intensitāte prasa pielāgošanos jaunajiem darba apstākļiem, kas ne vienmēr ir vienkārši pat gados ļoti jauniem darbiniekiem,” uzsver NVA direktore Evita Simsone, norādot, ka tāpēc ir nepieciešams darba devējiem – neatkarīgi, vai darba devējs ir valsts, pašvaldība vai privāts uzņēmums – piedāvāt risinājumus un izstrādāt jaunas, inovatīvas idejas, kā pēc iespējas racionālāk un efektīvāk mūsdienu darba vidē nodarbināt gados vecākus cilvēkus, kuriem ir vērtīga darba pieredze, zināšanas un spējas, bet pakāpeniski rodas ar novecošanos saistītas grūtības. “Mūsdienīga darba organizācija prasa arī radošus un nestandarta risinājumus, tāpēc izvēle seminārus organizēt kā “radošās laboratorijas” ir tikai loģiska,” saka NVA direktore.

Saskaņā ar nodarbinātības statistiku gandrīz trešdaļa visu nodarbināto ir vecumā no 50 līdz 64 gadiem. “Pieredze liecina, ka šīs vecuma grupas cilvēkiem ir daudz lielākas iespējas zaudēt darbu vai nokļūt ilgstošo bezdarbnieku rindās,” norāda ESF projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” koordinatore Mairita Mēnese, “savukārt demogrāfiskās tendences rāda, ka nodarbināto vidū gados vecāku cilvēku īpatsvars tikai pieaugs, tāpēc daudz nozīmīgāk kā iepriekš ir rast atbilstošus praktiskus risinājumus, kā palīdzēt šiem cilvēkiem pielāgoties modernā darba tirgus prasībām. Mūsu piedāvātais semināru cikls darba devējiem ļaus ne tikai iepazīties ar jau gataviem ieteikumiem, bet pašiem, balstoties uz savu pieredzi, komandas darbā izstrādāt jaunus, inovatīvus risinājumus,” ir pārliecināta Mairita Mēnese, piebilstot, ka semināru viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir veicināt uzņēmējus, valsts un pašvaldības struktūru vadītājus un darba vides organizācijas speciālistus iesaistīties NVA pārraudzītā ESF projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” aktivitātēs.

Praktiskajos semināros tiek izmantota Britu padomes un pilsētplānošanas jomā atzītu Lielbritānijas organizāciju izstrādāta interaktīva metodoloģija – radošās domāšanas metode “Nākotnes pilsētas spēle”. Seminārus vada “Nākotnes pilsētas spēles” Latvijā vadītāja Vita Brakovska. Viņa norāda, ka izpratne par konkrēto problemātiku nebūs vienīgais ieguvums semināru dalībniekiem: “Iestāžu un uzņēmumu vadītājiem, tāpat kā darba aizsardzības un personāla vadības speciālistiem ir svarīgi prast attīstīt radošas idejas, iesaistīties to izstrādē un ieviešanā, darboties komandā. Seminārā mūs gaida intensīvs darbs starpdisciplinārās komandās visas dienas garumā, ļoti praktiskā veidā iesaistoties gados vecāku nodarbināto problēmu risināšanā. Noslēgumā tiks izsniegts arī apliecinājums par dalību seminārā,” informē Vita Brakovska.

Sīkāk iepazīties ar ESF projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” nosacījumiem dalībai programmā un paredzētajiem atbalsta pasākumiem var NVA mājaslapā (http://www.nva.gov.lv/index.php?cid=2&mid=511&txt=4645).

Praktisko semināru cikls tiek rīkots Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts ilgākam darba mūžam” (nr. 7.3.2.0/16/1/001) ietvaros. Projektu paredzēts īstenot līdz 2022. gada decembrim, bet kopumā atbalstu saņēmušo personu skaits plānots līdz 3000.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment