Orhideju mēslojums no kartupeļu mizas, pēc kura lietošanas orhidejas smaržos aromātiski un ziedēs lieliski

Starp dažādiem iekštelpu ziediem orhidejas ir īpaši populāras. Un tas nav pārsteidzoši, jo šis aromātiskais augs var priecēt ar savu ziedēšanu jebkurā gada laikā. Galvenais, lai šim augam būtu pietiekami daudz gaismas, mitrums, un, protams, papildus mēslojums. Šajā ziņā lieliski noderēs mēslojums no kartupeļu mizas.

Šajā rakstā pastāstīsim, kāpēc izmantot šo neparasto mēslojum, kā arī uzzināsiet, kā pagatavot šo vienkāršo mēslojumu no kartupeļu mizas.

Kartupeļu mizas mēslojums

Ir vairāki iemesli, kāpēc jums vajadzētu izmantot kartupeļu mizas mēslojumu. Pirmkārt, tas ir pats vienkāršākais un lētākais mēslojuma veids. Otrkārt, kartupeļu miza spēj uzsūkt augsnē esošās baktērijas, bet tajā pašā laikā visas barības vielas tiek saglabātas augsnē. Tam sekojoši auga saknes šīs barības vielas var absorbēt sevī.

Lasi arī: Kas ar tevi notiks, ja ēdīsi pa vienai ķiploka daiviņai dienā

Turklāt kartupeļu mēslojumu var pagatavot dažādos veidos. Atliek izvēlēties sev ērtāko veidu. Starp citu, šis mēslojums ir aktuāls ne tikai istabas augiem, bet arī dārzeņu kultūrām. Tādēļ, ja nodarbojaties ar dārzkopību, mūsu ieteikumi jums var būt noderīgi.

 

Ko dod mēslojums no kartupeļu mizas

Kartupeļu mizas satur vairākas svarīgas barības vielas. Piemēram, glikozi, askorbīnskābi, organiskās skābes un cieti. Tajās atrodas arī mikroelementi: fosfors, fluors, kālijs un magnijs. Kādas ir priekšrocības šādam dabīgam mēslojumam?

Pirmkārt, tas darbojas kā dabisks uzturvielu un minerālvielu avots augiem. Otrkārt, pateicoties tam, ka šīs mēslojums attīra saknes, orhidejas augs ātrāk. Mēslojums palīdzēs uzlabot ziedēšanu. Starp citu, kartupeļu mizu novārījums ir piemērots ne tikai orhidejām. Ar to var mēslot vijolītes, kaktusus, fikusus un citus iekštelpu ziedus.

 

Kā pagatavot kartupeļu mizas mēslojumu

Lai pagatavotu kartupeļu mizas mēslojumu, vajadzēs 3–6 kartupeļus un 1 litru tīru ūdens. Vajadzēs nomizot kartupeļus un smalki sagrieziet mizu. Pēc tam katliņā vāriet ūdeni, pievienojiet tam kartupeļu mizu un turpiniet vāriet vēl 15 minūtes.

Pēc tam mēslojumu atdzesē un izkāš ar marli. Gatavs! Visticamāk būs grūti atrast kaut ko vienkāršāku un efektīvāku vienlaikus. Laistiet savus zaļos draugus ar šo šķidrumu ik pēc 15 dienām. Mēs iesakām pagatavot nelielas mēslojuma porcijas, jo to ledusskapī var uzglabāt tikai 2 nedēļas.

 

Mēslojums pulvera veidā

Šī metode prasa iepriekš izkaltēt kartupeļu mizu. Lai izkaltētu izejvielas, jums jāievēro daži noteikumi. Vispirms rūpīgi noskalojiet mizu aukstā ūdenī. Otrkārt, rūpīgi saspiediet masu un pagaidiet, līdz iztvaiko pēc iespējas vairāk mitruma.

Pēc tam kaltējiet mizas vai nu svaigā gaisā vai cepeškrāsnī. Pirmajā gadījumā mizu izklāj plānā kārtā uz papīra vai auduma. Novietojiet to uz balkona vai loga palodzes. Bet atcerieties, ka tiešie saules stari šajā gadījumā nebūs labvēlīgi. Žāvēšana krāsnī ilgst 3-4 stundas 100 grādu temperatūrā. Bet kaltēšana dabiskā veidā – 10-12 dienas.

Gatavās kartupeļu mizas ievietojiet auduma maisiņā, lai tās varētu elpot un būtu iespējams tās uzglabāt skapī. Bet, ja mizas žāvētas dabīgā veidā, tās vislabāk turēt vēsā vietā. Lai pagatavotu mēslojumu, sakaltētās kartupeļu mizas sasmalciniet pulverī ar blenderi vai kafijas dzirnaviņām. Iegūto maisījumu var uzbērt zem augu saknes reizi 4 nedēļās. Šis mēslojums jāuzglabā sausos maisos, bet jāņem vērā, ka pats pulveris nav ilgi uzglabājams.

Arī interesanti: Mēslojums orhidejām. Pāris reizes izmanto un orhidejas zied burvīgi

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment