Ābolu ievārījums “Dzintara lāses”- ziemā priecājos, ka pagatavoju daudz

 

Izslēdzam plīti, atdzesējam un atstājam vēl uz 8–10 stundām.

Procesu atkārtojam divas reizes. Pēc trešās vārīšanas sīrups kļūs biezs, bet šķēlītes – caurspīdīgas. Gatavību var pārbaudīt tā: ja sīrupa piliens uz šķīvja neizplūst, ievārījums ir gatavs.

Padoms: ja vēlaties šķidrāku sīrupu, pietiks ar divām vārīšanas reizēm, un tad varat uzreiz pildīt burkās.

Karsto ievārījumu lejam tīrās, sausās burkās (es izmantoju 250 ml burciņas – ērti atvērt vienai reizei). Aizvākojam, apgriežam otrādi un ietinām, līdz pilnīgi atdziest.

Kas sanāk?

Biezs ievārījums ar veseliem gabaliņiem, aromātisks un ar bagātīgu garšu. Lieliski piemērots:

✔ Pie tējas
✔ Uz grauzdiņiem ar riekstiem un sēkliņām
✔ Pīrāgiem un bulciņām

Mans mīļākais brokastu variants: grauzdiņš no tumšās maizes + karote ievārījuma + rieksti un sēkliņas. Krūze kafijas – un rīts ir izdevies!

Sastāvdaļas (no tām sanāk apmēram 1,3 l gatava ievārījuma)

Cietu ābolu šķirnes – 1,5 kg (veseli) vai 1,3 kg sagriezti

Cukurs – 800 g

Ūdens sodas šķīdumam – 3 litri

Pārtikas soda – 3 tējk.

Citrona sula – 2 ēdk. (aptuveni puse citrona)

Ūdens sīrupam – 200 ml

Svarīgi: pēc ābolu iemērcēšanas tos NEMAZGĀJAM ar tīru ūdeni! Tas palīdz saglabāt formu.

Noderīgi padomi

✔ Skaistākam ievārījuma tonim izmantojiet dažādas ābolu šķirnes – izskatīsies lieliski!
✔ Citrona sula ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz saglabāt sīrupa caurspīdīgumu.
✔ Uzglabājiet ievārījumu vēsā vietā – tas labi stāv visu ziemu.

Kā noteikt, kuri āboli ir piemēroti ievārījumam

Pataustiet ābolu. Viegls piespiediens ar pirkstu ir labs tests – ja ābols paliek stingrs un neiegrimst, tas ir ciets. Ja jūtama mīkstuma ieplakuma, tas nozīmē, ka auglis jau ir pārgatavojies.

Pievērsiet uzmanību skaņai. Piesitiet ar pirkstu vai viegli uzsitiet ābolus vienu pret otru – skanīgs troksnis nozīmē blīvu, stingru mīkstumu. Ja skaņa ir dobja, ābols ir irdenāks.

Lasi vēl: Sinoptiķi brīdina: ziema būs siltāka, bet daudz dramatiskāka – detalizēta prognoze

Apskatiet mizas virsmu. Stingrajām šķirnēm tā ir plāna, bet izturīga, bez grumbiņām. Ja miza ir savītusi – auglis jau mīksts.