Vinegrets ir klasika, ko daudzi mīl. Tie ir sātīgi, veselīgi un budžetam draudzīgi. Taču ir viena nianse, kuras dēļ saimnieces bieži vien atliek to gatavošanu: dārzeņu ilgā vārīšana. Bietes vārās gandrīz stundu, un pēc tam vēl jāgaida, kamēr tās atdziest.
Es arī atliku šo salātu gatavošanu, līdz atradu veidu, kas visu mainīja. Tagad es vinegreta pamatu sagatavoju tikai 3 minūtēs, neizmantojot cepeškrāsni vai multivārāmo katlu.
Metode ir vienkārša, ekonomiska, un dārzeņi saglabā gan krāsu, gan uzturvērtību. Pastāstīšu, kā tas darbojas.
Kā gatavot:
Dārzeņu sagatavošana. Visus sakņaugus (bietes, burkānus, kartupeļus) kārtīgi nomazgājiet, notīriet no mizas. Sagrieziet tos glītos vidēja izmēra, apmēram vienādos kubiņos.
Galvenais noslēpums. Ņemiet pannu ar augstām malām vai sautējamo katlu, kurā dārzeņi satilps divās kārtās. Apakšā ielieciet sagrieztās bietes. Pārlejiet tās ar ēdamkaroti augu eļļas un uzmanīgi samaisiet, lai katrs gabaliņš būtu eļļā. Tas radīs barjeru un neļaus bietēm stipri iekrāsot citus dārzeņus.
Virs bietēm kaudzītē lieciet sagrieztos burkānus un kartupeļus. Svarīgi: nesamaisiet.
Gar sieniņu ielejiet 3–4 ēdamkarotes ūdens. Pārklājiet pannu ar ciešu vāku.
3 minūtes. Uzlieciet pannu uz vidējas uguns. Tiklīdz dzirdēsiet, ka saturs sācis vārīties (no zem vāka nāk tvaiks), ieslēdziet taimeri uz precīzi 3 minūtēm. Pēc tam nekavējoties izslēdziet uguni. Neatveriet vāku un nesamaisiet.
Atstājiet pannu uz plīts līdz pilnīgai atdzišanai. Šajā laikā dārzeņi uz atlikušā siltuma nonāks līdz gatavībai.
Kad dārzeņu pamats ir atdzisis, pārlieciet to bļodā. Pievienojiet skābētus kāpostus, marinētus gurķus, kas sagriezti kubiņos, smalki sagrieztus sīpolus (tos var apliet ar karstu ūdeni, lai novērstu asumu) un zaļos zirnīšus.
Padomi gatavošanai:
Ja jums patīk, varat nedaudz pasālīt dārzeņus pannā uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr tie vēl ir silti. Tas pastiprinās garšu.
Vinegretu labāk apliet ar mērci pa porcijām, tieši pirms ēšanas. Tā tas nekļūs ūdeņains un saglabās svaigu garšu. Ja gatavojat vienai vai divām ēdienreizēm, varat apliet uzreiz.
Mērcei vai tieši salātiem var pievienot sakapātus diļļu vai pētersīļu zaļumus, savukārt sinepes pikantumam var aizstāt ar graudu sinepēm.
Lai sīpols kļūtu maigs un salds, to var ātri marinēt ūdens, etiķa un šķipsniņas cukura maisījumā 15–20 minūtes.
Lasi vēl: Laistiet telpaugus ar šo šķīdumu, un tie vienmēr būs zaļi, kupli un labi ziedēs
Kopsavilkums:
Šis paņēmiens patiešām atbrīvo no galvenās problēmas – ilgas gaidīšanas pie plīts. Dārzeņi sanāk pietiekami mīksti, bet tajā pašā laikā stingri, saglabājot savu dabisko garšu un krāsu.
Metode ir vienkārša un neprasa īpašu aprīkojumu. Pamēģiniet pagatavot vinegretu šādi, un, iespējams, tas kļūs par jūsu biežu viesi uz galda – jo tagad to pagatavot ir ātri un viegli.
Sastāvdaļas:
Biete (vidēja) 1 gab.
Burkāns (vidējs) 1 gab.
Kartupelis (vidējs) 2 gab.
Augu eļļa 1 ēd. k. dārzeņu apstrādei + mērcei
Ūdens 3–4 ēd. k. tvaicēšanai
Skābēti kāposti 150–200 g
Marinēts gurķis 1 gab.
Sīpols (neliela galviņa) 1 gab. pēc vēlēšanās
Zaļie zirnīši 2–3 ēd. k. pēc vēlēšanās
Mērcei
Sastāvdaļas:
Augu eļļa3–4 ēd. k.
Citronu sula vai gurķu sālījums1 ēd. k.
Sinepes½ tējk.
Sāls½ tējk.
Cukurs½ tējk.
Melnie pipari pēc garšas
Lasi vēl: Kāpēc nedrīkst uzglabāt pienu ledusskapja durvīs: speciālista skaidrojums
Lai jums labi garšo!













