Agronomes Jūlijas 4 padomi: kā ilgāk saglabāt novāktos kabačus un citus dārzeņus svaigus

Foto – Pexels

Ar jautājumu “Vai kabaci vēlies” daudziem sākas rudens ražas sezona, un aktuāls kļūst jautājums – ko iesākt ar lauku labumiem, un kā tos ilgāk saglabāt svaigus.

Par to, kā ogas, augļus un dārzeņus uzglabāt tā, lai tie ilgāk saglabātu svaigumu, savus padomus sniedz agronome un mikrobioloģe Jūlija Vilcāne (@daarzniece) un “Bonava Latvija” interjera dizainere Liene Gotfridsone.

Četri soļi ilgākam svaigumam

Jūlija Vilcāne rudens ražas uzglabāšanu iedala četros galvenajos posmos:

1. Ievākšanas laiks un apstākļi

Svarīgi izvērtēt, vai ievākšanas brīdī bijis sauss laiks un vai vējš nožāvējis rasu un lietu. Ražu nevajadzētu ievākt pārāk agri vai pārāk vēlu, kad tā jau pārgatavojusies. Piemēram, upeņu, jāņogu un krūmmelleņu ogas jāievāc sausas un pirms uzglabāšanas jāatdzesē – tad tās svaigas saglabājas pat vairākas nedēļas.

2. Piemērota uzglabāšanas vide

Augļiem, ogām un dārzeņiem nepieciešams sausums un laba gaisa cirkulācija. Pelējuma klātbūtnē tie ātri bojājas. Zem zaļumiem var ielikt salveti, kas uzsūks lieko mitrumu. Sakņaugus – kartupeļus, burkānus, bietes – vislabāk glabāt tumšā, vēsā vietā, piemēram, noslēgtās kastēs ar mitrām smiltīm, taču ar labu ventilāciju. Mazgāšana pirms uzglabāšanas nav ieteicama.

Foto – Pixabay

3. Gaisa temperatūra

Ne visiem dārzeņiem patīk ledusskapja aukstums. Gurķus un tomātus ieteicams turēt ap 12 grādiem – zemākā temperatūrā tie zaudē garšu.

4. Savietojamība

Daži produkti izdala etilēna gāzi, kas paātrina citu produktu nogatavošanos. Zaļumus, piemēram, salātlapas vai brokoļus, nedrīkst glabāt kopā ar banāniem, āboliem vai tomātiem, jo tie veicina ātrāku novecošanos.

Lasi vēl: Kabacīši itāļu gaumē Scarpaccia: šefpavārs atklāj savu kolosālo recepti (+ VIDEO)

Uzglabāšana bez pagraba – praktiski un skaisti

Ja pagrabtelpas nav, ražai piemērotu vietu var atrast arī dzīvoklī. Liene Gotfridsone iesaka kombinēt funkcionalitāti ar estētiku:

Vertikālie risinājumi – grozu sienas vai plauktu moduļi, kuros produkti izvietoti pa slāņiem, nodrošinot gaisa cirkulāciju.

Foto – Pexels

Caurspīdīgi trauki un burkas – ļauj redzēt krājumus un rada mājīgu “dārza stūrīti” virtuvē.

Mobilās glabāšanas zonas – grozi vai kastes uz ratiņiem, ko var pārvietot tuvāk vēsai, tumšai vietai vai prom no tiešiem saules stariem.

Svarīgi, lai augļi, ogas un dārzeņi nebūtu tiešā saulē un netiktu pakļauti siltuma avotiem, piemēram, radiatoriem vai plītīm. Pareizi izvēlēta uzglabāšanas vieta ļauj ilgāk saglabāt ražu svaigu, garšīgu un baudāmu.