Vienkāršā pagatavošana un lieliskie rezultāti padara šo ēdienu par īstu atradumu tām dienām, kad kārojat sātīgas un aromātiskas vakariņas, nepavadot ilgu laiku pie plīts.
Šajā receptē vista un garnīrs tiek gatavoti vienlaicīgi, piepildot virtuvi ar smalkiem garšvielu aromātiem un mājas siltumu.
Šāds vakariņu variants neprasa sarežģītu pagatavošanu, taču rezultāti jūs patīkami pārsteigs: vistas spārniņi izdodas mīksti iekšpusē un kraukšķīgi ārpusē, bet rīsi – piesātināti ar vistas sulas garšu.
Precīzas receptes sastāvdaļas minēšu raksta beigās, bet tagad stāstu pagatavošanas gaitu:
Vispirms padarbosimies pie spārniņiem. Es tos pārgriežu uz pusēm. Manā gadījumā tie sver tieši 700 g. Pievienoju gandrīz pilnu tējkaroti sāls, pieleju 2–3 ēdamkarotes eļļas un pievienoju aptuveni tējkaroti gaļas garšvielu, bet var pievienot arī pēc garšas.
Garšvielu sastāvā ir paprika, ķimenes, sinepju sēklas, ķiploki, pipari, sīpoli.

Kārtīgi samaisām un ļaujam marinēties 30 minūtes. Kamēr spārniņi uzsūc garšvielas, pagatavojiet rīsus. Burkānus sarīvējiet uz korejiešu salātu rīves vai sagrieziet plānās strēmelītēs, bet sīpolu smalki sagrieziet. Ielejiet pannā nedaudz eļļas, pievienojiet sīpolu un apcepiet, līdz tas kļūst caurspīdīgs.

Pēc tam pievienojam burkānus, apcepam apmēram minūti, tad pievienojam noskalotus rīsus (350 g), samaisām, pievienojam ½ tējkarotes sāls un melnos piparus pēc garšas. Pēc samaisīšanas noņemam no uguns.

Ietaukojam cepamtrauku vai pannu ar eļļu, pievienojam rīsus un pārlejam ar ūdeni attiecībā 1:2 jeb 700 ml uz 350 g rīsu. Virsū kārtojam marinētos spārniņus.
Iespiežam rīsos ķiploka daiviņas un pievienojam lauru lapu. Pārklājam trauku ar foliju un cepam cepeškrāsnī. Man patīk mīksti rīsi, tāpēc es tos cepu 200°C temperatūrā: 1 stundu pārklātu ar foliju, tad vēl 30 minūtes bez tās.

Ja vēlaties irdenākus rīsus, vāriet tos 40 minūtes pārklātus ar foliju un vēl 20 minūtes bez tās. Pēc vēlēšanās spārniņus varat aizstāt ar citām vistas daļām.
Pasniedziet ēdienu karstu, papildinot ar salātiem vai svaigiem dārzeņiem. Rīsi, kas piesūkušies ar vistas taukiem un sulu, izdodas ar pārsteidzoši izteiktu garšu, bet gaļa ir maiga un aromātiska. Labu apetīti!

Padomi:
Apaļie rīsi ir īpaši piemēroti šai metodei, jo tie labi uzsūc šķidrumu, taču, ja nepieciešams, var tos aizstāt arī ar gargraudu rīsiem.
Ja negribat izmantot gatavu garšvielu maisījumu, izmantojiet savas iecienītākās garšvielas: kūpinātu papriku, ķiploku pulveri, kaltētus garšaugus, koriandru vai kurkumu – derēs jebkas.
Ja rīsi pēc noteiktā gatavošanas laika joprojām ir nedaudz stingri, pievienojiet pāris ēdamkarotes karsta ūdens un pārklājiet trauku ar foliju vēl uz 10–15 minūtēm.
Spārniņus var droši aizstāt ar vistas stilbiņiem vai fileju – vienkārši koriģējiet cepšanas laiku.
Atbildes uz bieži uzdotiem jautājumiem:
J: Vai var izmantot cita veida rīsus?
A: Jā, bet šajā receptē labāk der apaļgraudu rīsi. Gargraudu rīsiem palieliniet ūdens daudzumu par 50–100 ml.
J: Ar ko var aizstāt garšvielas?
A: Derēs paprika, pipari, ķiploki un kaltēti garšaugi. Pamatā – paprika un ķiploki.
J: Kāpēc rīsi dažreiz ir cieti?
A: Nepietiek šķidruma vai pārāk īss gatavošanas laiks. Vienkārši pievienojiet ūdeni un ļaujiet rīsiem nedaudz ilgāk vārīties pārklātiem ar foliju.
J: Vai var gatavot tikai spārniņus bez rīsiem?
A: Jā, cepiet tos cepeškrāsnī uz cepamā papīra 40–50 minūtes 200 °C temperatūrā.
J: Kādas vistas daļas ir piemērotas?
A: Stilbiņi, ciskas un filejas. Fileju gadījumā samaziniet gatavošanas laiku līdz aptuveni 25–30 minūtēm.
J: Vai sīpoli un burkāni jāapcep iepriekš?
A: Tas nav nepieciešams, bet apcepšana ēdienam piešķir dziļāku un spilgtāku garšu.
J: Kāpēc vistas gaļa tiek likta uz rīsiem?
A: Tāpēc, ka tās sula piesūcina graudus, padarot tos mīkstākus un aromātiskākus.
J: Vai var pievienot citus dārzeņus?
A: Jā, kabači, paprika un pupiņas ir lielisks variants. Vienkārši smalki sakapājiet tos.
J: Kā iegūt zelataini brūnu garoziņu?
A: Noteikti noņemiet foliju pēdējā gatavošanas posmā.
Noderīgs padoms:
Lai rīsi kļūtu irdeni, noskalojiet tos sālsūdenī (1 ēdamkarote sāls uz 1 litru). Sāls palīdz atdalīt cieti, novēršot rīsu salipšanu.

Sastāvdaļas:
Vistas spārniņi – 700 g
Mājputnu gaļas garšvielas – 1–2 tējkarotes
Sāls – nedaudz mazāk par 1 tējkaroti
Augu eļļa – 2–3 ēdamkarotes
Apaļie rīsi – 350 g
Ūdens – 700 ml
Burkāns – 1 gab.
Ķiploks – 4–5 daiviņas
Lauru lapas – 2 gab.
Sāls – ½ tējk.
Melnie pipari pēc garšas
Augu eļļa cepšanai
Dārgie gardummīļi, ja jūs ieintriģēja šī vienkāršā un lieliskā recepte, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem. Būsim gandarīti arī par jūsu komentāriem!






