Aizmirstiet ledusskapi un bļodu — lūk, kā uzglabāt dārzeņus, lai tie nenovīstu

Nav nekā nepatīkamāka par to, ka iegādājies svaigus dārzeņus, bet jau pēc dažām dienām tie savīst vai sapūst. Taču ko darīt, ja svaiguma saglabāšanas noslēpums neslēpjas ne ledusskapī, ne plastmasas traukos

Patiesība ir tāda, ka katram dārzenim ir sava ideālā uzglabāšanas vide, un, to zinot, iespējams izvairīties no produktu izmešanas un ietaupīt. Neatkarīgi no tā, vai runa ir par trausliem lapu zaļumiem vai izturīgiem sakņaugiem, pareiza uzglabāšana var būtiski ietekmēt to kvalitāti. Lūk, kā saglabāt dārzeņus kraukšķīgus, svaigus un garšīgus vairākas nedēļas – bez ledusskapja vai plastmasas trauku palīdzības.

Kā pareizi uzglabāt dārzeņus, lai tie saglabātos svaigi ilgāk

Daži dārzeņi, piemēram, kartupeļi, sīpoli, ķiploki un ziemas ķirbji (piemēram, ķirbji un sviesta ķirbji), vispār nav paredzēti glabāšanai ledusskapī. Tie vislabāk saglabājas vēsā, sausā, tumšā un labi vēdināmā vidē – gluži kā vecmodīgā lauku sakņu pagrabā.

Ja šie dārzeņi tiek turēti pārāk zemā temperatūrā, piemēram, tipiskā ledusskapī ap 4°C (40°F), cietes tiem var pārvērsties cukuros, piešķirot kartupeļiem nepatīkamu, pārāk saldu un graudainu struktūru. Savukārt pārāk daudz gaismas liek daudziem no šiem dārzeņiem sākt dīgt vai kļūt zaļiem, kas sabojā to garšu un tekstūru.

Izvairieties no vietām, kas atrodas pie siltuma avotiem, piemēram, plītīm vai tiešiem saules stariem, un atcerieties, ka mitrums šajā gadījumā ir pretinieks. Pārlieks mitrums dārzeņiem, piemēram, burkāniem un bietēm, var izraisīt pelējumu vai ātrāku puvi. Labi vēdināms pieliekamais plaukts, vēss pagraba skapis vai vieta tālāk no izlietnes var būt ideāla.

Vienkārši padomi, kā sagatavot dārzeņus uzglabāšanai

Bieži pieļauta kļūda ir sakņaugu vai sīpolu dzimtas dārzeņu – piemēram, kartupeļu un sīpolu – mazgāšana pirms uzglabāšanas. Dabīgais augsnes slānis uz šiem dārzeņiem darbojas kā aizsargkārta pret bojāšanos. Tāpēc labāk ir saudzīgi notīrīt lielākos zemes gabaliņus, nevis tos mazgāt.

Rīkojieties ar katru dārzeni uzmanīgi, lai izvairītos no sasitumiem, jo pat nelieli bojājumi vai mīksti plankumi var veicināt pūšanu. Kad izkrāmējat iepirkumus, pārbaudiet dārzeņus un vispirms izlietojiet tos, kas jau uzrāda novecošanas pazīmes. Kā arī nekad nenovietojiet dārzeņus iepirkumu maisiņu apakšā. Ziemas ķirbjiem pārbaudiet mizu, vai nav bojājumu vai pelējuma, un notīriet to ar sausu drānu, lai saglabātu aizsargkārtiņu.

Atceros, kā reiz ieliku maisu ar kartupeļiem ledusskapī, domājot, ka tie tā ilgāk glabāsies. Tā vietā tie pēc nedēļas jau bija kļuvuši mīksti un sākuši dīgt. Pēc tam, kad pārvietoju tos uz vēsu, tumšu plauktu pieliekamajā un ievietoju kartona kastēs ar labu gaisa cirkulāciju, tie saglabājās gandrīz par mēnesi ilgāk – un arī garšoja labāk!

Kā izveidot ideālu dārzeņu uzglabāšanas vidi

Galvenais ir gaisa cirkulācija. Uzreiz pēc iepirkšanās izņemiet dārzeņus no plastmasas maisiņiem, jo tie notur mitrumu un etilēna gāzi – dabīgu augu vielu, kas paātrina nogatavošanos un bojāšanos. Tā vietā izmantojiet elpojošus materiālus, piemēram, kartona kastes ar maziem caurumiem, atvērtus papīra maisiņus vai klūgu grozus.

Izklājiet šos traukus ar avīzēm vai vienkāršu brūnu papīru, lai tas uzsūktu lieko mitrumu. Dārzeņus kārtojiet vaļīgi, lai gaiss varētu brīvi cirkulēt starp tiem un novērstu pelējuma veidošanos. Ideālā uzglabāšanas temperatūra ir robežās no 7°C līdz 13°C (45°F līdz 55°F), bet arī vienkārši vēsa, vienmērīga temperatūra telpā, kas nav saules apspīdēta vai pie cepeškrāsns, var dot ļoti labus rezultātus.

Lasi vēl: Vīrs viņu piecus gadus mēģināja noslēpt, bet drīz vien patiesība atklājās, bet vai tas bija uz labu…

Vēl viens būtisks noteikums: neuzglabājiet kartupeļus un sīpolus kopā. Sīpoli izdala gāzes, kas veicina kartupeļu dīgšanu un ātrāku bojāšanos. Uzglabājiet tos atsevišķi, pat ja tie atrodas vienā pieliekamajā.

Tāpat ir svarīgi turēt šos dārzeņus tālāk no augļiem, piemēram, āboliem un banāniem. Šie augļi izdala etilēna gāzi, kas var izraisīt kartupeļu un sīpolu priekšlaicīgu dīgšanu un bojāšanos.

Lasi vēl: Kartupeļu mizas kā mēslojums – priekšrocības un ieguvumi

Es iemācījos nošķirt sīpolus no kartupeļiem pēc tam, kad pēdējais kartupeļu grozs sāka dīgt aptuveni nedēļas laikā. Tagad ik pa pāris nedēļām pārbaudu savu uzglabāšanas vietu un izmetu mīkstos vai dīgstošos dārzeņus, lai pārējie saglabātos svaigi.

Vai tu uzglabā savus dārzeņus citādāk? Vai esi atradis kādu noderīgu triku, kas palīdz tavā virtuvē? Dalies ar padomiem un pieredzi komentāros! Un neaizmirsti šo padalīt ar kādu, kurš vēl joprojām cīnās ar savītušiem dārzeņiem!