Aizmirstiet par mitrumu uz visiem laikiem: kā viegli sausināt gaisu slikti vēdināmā telpā

Pirms plastmasas logu parādīšanās visās mājās bija koka rāmji. Tolaik starp diviem koka rāmjiem lika glāzi ar sāli. To darīja tādēļ, lai aukstajā laikā stikli neaizsvīstu. Sāls lieliski uzsūc mitrumu no gaisa un to aiztur.

Šis paņēmiens labi noder arī tad, ja kāda telpa ir mitra un neizvēdināma. Atliek paņemt plastmasas kārbu vai citu trauku, iepildīt tajā kilogramu sāls un atstāt uz divām diennaktīm. Pēc 48 stundām gaiss būs jūtami sausāks, jo sāls būs sevī ievilkusi lieko mitrumu.

Kad sāls ir piesūkusies ar mitrumu, tā vairs to neuzsūks. Tomēr izmest to nevajag – mitro sāli var atjaunot. Vienkārši izberiet to uz pannas vai cepešpannas un ielieciet uz 15 minūtēm iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī. Pēc tam nedaudz sasmalciniet, ieberiet traukā un atkal novietojiet mitrajā telpā.

Sāli šādi iespējams izmantot atkārtoti 10–15 reizes. Tas nozīmē, ka žāvēšana cepeškrāsnī padara šo metodi ļoti ekonomisku. Piemēram, 1 kg sāls var uzsūkt mitrumu telpā 15–18 m² platībā apmēram 30 dienas. Ja vēlaties rudenī, ziemā vai agrā pavasarī uzturēt pagrabā zemu mitrumu, tam pietiks ar 5–7 kg sāls. Tas izmaksās pavisam maz.

Šī metode ļauj viegli atbrīvoties no liekā mitruma un kontrolēt gaisa mitrumu telpā, samazinot pelējuma rašanās un izplatīšanās risku līdz minimumam. Jo ir zināms – pelējums izvēlas mitras telpas.

Īpaši labi šis paņēmiens darbojas pagrabos, kur glabājas dārzeņi. Pārlieku liels mitrums noved pie tā, ka tie sāk dīgt un bojāties. Bet, ja lieto sāli, par šādām problēmām var aizmirst.

Kāpēc sāls uzsūc mitrumu

Sāls sastāvā ir kālija hlorīds, kas ir higroskopisks. Tieši tas uzsūc ūdens molekulas, kas izraisa sāls rekristalizāciju. Sāls sacietēšana notiek reakcijas rezultātā starp kālija hlorīdu un ūdens molekulām. Pēc samirkšanas sāls kļūst cieta kā akmens.