Aizmirsts deserts – leģendārās kūciņas “Eži”, kas tiek gatavotas no vārītiem olu dzeltenumiem

Populāro konditorejas izstrādājumu “Eži” vai “Kijevas kastaņi” var atkārtot mājās teju jebkurš, un rezultāts būs lielisks.

Padomju laikos Ukrainā bija populāra torte “Eži”, kas daudziem ir bērnības garša. Šo delikatesi sauca arī par “Zelta Ņivu” vai “Kijevas kastaņiem”. Laika gaitā deserts tika aizmirsts, un tagad jūs to nevarat iegādāties nevienā veikalā. Taču leģendāro desertu vari pagatavot arī pats – tas nemaz nav grūti.

Desertu “Eži” gatavo no smilšu mīklai līdzīgas mīklas, bet jēlu olu vietā izmanto vārītus dzeltenumus. Iekšā ietin rozīnes, žāvētas plūmes, riekstus vai ķiršus. Bet arī bez pildījuma kūciņa ir ļoti garšīga. Gatavos produktus pārklāj ar glazūru un vafeļu skaidiņām.

Sastāvdaļas mīklai

Sviests – 220 g

Cukurs – 100 g

Vārīti olu dzeltenumi – 5

Skābs krējums – 4 ēdamkarotes

Milti – 250 g

Vanilīns – šķipsniņa

Soda – šķipsniņa

Sastāvdaļas glazūrai

Sviests – 60 g

Cukurs – 250 g

Piens – 100 ml

Kakao – 4 ēdamkarotes

Papildus sastāvdaļas

Vafeles – 200 g

Pildījums pēc garšas (rieksti, žāvēti augļi, ķirši)

Pagatavošana

Atdaliet cieti vārītas olas baltumos un dzeltenumos, pēdējos sasmalciniet ar dakšiņu. Ļaujiet sviestam būt mīkstam un istabas temperatūras, tad sajauciet ar cukuru līdz gludai masai. Sajauc ar olu dzeltenumu maisījumu.

Pievieno skābo krējumu un vaniļas cukuru. Miltus izsijā caur sietu, sajauc ar sodu un apvieno ar pārējām sastāvdaļām. Rezultāts būs viendabīga un nelipīga mīkla.

No mīklas veido vienādas bumbiņas un saplacina. Katrā iekšā liek pildījumu un atkal sarullē bumbiņu. Cepiet kūciņas uz cepešpannas, kas izklāta ar pergamentu, 12 minūtes 180 ° temperatūrā.

Lai pagatavotu glazūru, izkausē sviestu un sajauc ar pienu, cukuru un kakao pulveri. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un noņem no uguns. Vafeles sarīvē vai sasmalcina ar blenderi. Gatavos “Ežus” iemērc glazūrā un pārkaisa ar sadrupinātām vafeļu skaidiņām.