Aizvadītajā nedēļā biržā kritušās elektroenerģijas cenas

Aizvadītās nedēļas laikā elektroenerģijas cenas Baltijā kritušās, informēja AS “Latvenergo” pārstāvji.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, elektroenerģijas cena Igaunijā samazinājās par 19% līdz 139,24 eiro par megavatstundu. Nord Pool sistēmas cenas samazinājās par 15% līdz 72,31 eiro par MWh. Elektroenerģijas cenu kritumu pagājušajā nedēļā galvenokārt noteica energoresursu, proti, dabasgāzes un ogļu, cenu samazinājums. Vēja elektrostaciju attīstība Nord Pool reģionā pieaugusi par 16%.

Elektroenerģijas cenu Baltijā daļēji noteica enerģijas plūsmas pieaugums no Zviedrijas SE4 tirdzniecības zonas. “Nord Pool” zonā elektroenerģijas patēriņš bija 7381 gigavatstundas (GWh) un saražotā -7631 GWh. Patērētās elektroenerģijas apjoms Baltijas valstīs 2017. gadā palielinājās par 1%.

Elektroenerģijas patēriņš Latvijā nemainījās salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu un bija 125 GWh. Igaunijā patērētās enerģijas apjoms palielinājās par 3%. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš palielinājās par 1% un bija 215 GWh.

Elektroenerģijas ražošana Baltijas valstīs samazinājās par 4%, un tika saražoti 258 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjomi kāpa par 28% līdz 54 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 4% līdz 136 GWh. Savukārt Lietuvā ražošanas apjomi kritās par 20% līdz 68 GWh.

Pagājušajā nedēļā Latvijā ražošanas apjoms bija 43% no patēriņa apjoma, Igaunijā – 85%, bet Lietuvā – 32%. Saskaņā ar Baltijas enerģētikas statistikas pārskatu 52% no Baltijas valstīs patērētās elektroenerģijas tika saražoti reģionā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment