Akciju cenas visā pasaulē rekordaugstas, sagaidot, ka ECB beidzot samazinās procentlikmi

Ceturtdien pasaules akciju vērtība bija tuvu visu laiku augstākajam līmenim, un eiro kurss pieauga pirms gaidāmā Eiropas Centrālās bankas pirmā procentu likmes samazinājuma gandrīz piecu gadu laikā.

Tā kā ilgi gaidītais brīdis tuvojās, tirgotāji veicināja Eiropas STOXX 600 (.STOXX), atver jaunu cilni, kāpumu par 0,8 % un vēroja, kā MSCI 47 valstu galvenais pasaules indekss (.MIWD00000PUS), atver jaunu cilni, nonāca viena punkta attālumā no šķietami neizbēgamā jaunā maksimuma.

Noskaņojums atkal gandrīz sasniedza neprāta stadiju. Volstrītas S&P 500 un Nasdaq trešdien bija uzstādījuši rekordus pēc tam, kad tagad 3 triljonus ASV dolāru vērtais mākslīgā intelekta žonglieris Nvidia (NVDA.O), apsteidza Apple un kļuva par otro vērtīgāko uzņēmumu pasaulē aiz Microsoft (MSFT.O).

Eiro vērtība atkal pieauga. Pēdējā mēneša laikā tas pievienoja vēl 0.1% pie 2% kāpuma un sasniedza nedaudz virs 1.0880 ASV dolāru, lai gan lielākā daļa tirgotāju sēdēja rokas klēpī, gaidot, ko ECB signalizēs vēlāk.

Ekonomisti sagaida, ka Frankfurtē bāzētā centrālā banka samazinās savu galveno likmi līdz 3,75% no rekordlielajiem 4,0%, pie kuriem tā atrodas kopš septembra, taču par to, ko tā darīs pēc tam, joprojām notiek plašas diskusijas.

Tuvākajās dienās notiks ES vēlēšanas, bet dažu pēdējo nedēļu laikā saņemtie dati, kas ir spēcīgāki, nekā gaidīts, ir radījuši šaubas par to, cik daudz samazinājumu šogad vēl būs pamatoti.

Euro zonas inflācija maijā pieauga vairāk, nekā tika prognozēts, un to veicināja cenu kāpums pakalpojumu sektorā, ko daži politikas veidotāji izceļ kā īpaši nozīmīgu, jo tas atspoguļo iekšzemes pieprasījumu.

Tas, visticamāk, atspoguļoja lielāku, nekā gaidīts, darba samaksas kāpumu šā gada 1. ceturksnī, kas palielināja patērētāju noplicinātos rīcībā esošos ienākumus pēc gadiem ilgā algu kāpuma zem inflācijas.

State Street Global Markets globālās makroekonomiskās stratēģijas vadītājs Maikls Metkalfs (Michael Metcalfe) sacīja, ka attiecībā uz šo sanāksmi tomēr grūti atcerēties kādu centrālās bankas rīcību, kas būtu tik labi iepriekš iezīmēta.

“Iespējams, ka šodiena iezīmēs zināmu pavērsienu, jo viņi (ECB) vairs nevarēs tik skaidri paust nākotnes norādes,” teica Metkalfs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment