“Alkohols pats nav kaitīgs, taču…” Anatolijs Danilāns par alkohola ietekmi uz organismu

4. studijas raidījumā profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns runā par alkohola lietošanu. Tajā viņš skaidro, kādēļ pats alkohols nav slikts, taču organismā tas pārveidojas par kaitīgu vielu, kā arī par alkohola pozitīvo iedarbību uz organismu, ievērojot noteiktas devas un savu veselības stāvokli. Vairāk – video sižetā.

Tajā Danilāns arī atbild, ko nozīmē “lietot alkoholu ar mēru” – cik gan tas ir? Pasaules jaunākie dati liecinot, ka alkohols pagarina cilvēka mūžu, pasargā no aknu slimībām, no sirds asinsvadu slimībām, BET – lietojot ar mēru.

“Tā kā alkoholi ir dažādi – ir šņabītis, agrāk teikts, ka krāsainie vīni ir labāki nekā gaišie, tagad esot atrasts – kleksē iekšā arī šņabīti. Alkoholā ir daudzas labas īpašības, piemēram, tas atindē dažas indīgas vielas organismā, tikai jābūt noteiktai devai!

Tagad kliegšu lozungu – 96-grādīgo spirtu (protams, neviens jau tādu nedzers, jāaprēķina alkohola deva, atbilstoši konkrētā dzēriena spirta saturam), meitenes drīkst 30 gramus dienā, puiši vairāk – 40 gramus. Pārrēķinot, sanāk, ka dienā var dzert 80 gramus 40 grādus stipra šņabīša vai pāri 200 gramiem 10 grādus stipra vīna. Un šāda deva veselam cilvēkam ir veselīga, tas ir pierādīts.”

Danilāns skaidro, kāpēc vīns ir labāks nekā alus. Jāatzīmē, ka alus uzlabo apetīti un tajā pašā ir par daudz kaloriju.

Lasi arī: Mūžībā devusies kundze, no kuras atteicās Krievija; Par viņu rūpējās Latvija un samaksāja tūkstošiem eiro

Vai pēc alkoholisko dzērienu lietošanas obligāti jāuzkož? – uzziniet video sižetā.

Danilāns arī stāsta par klientu, kurš vakarā esot malkojis labu konjaku. Taču izrādījies – ka nepilnu puspudeli. “Nē, mīļais tas ir stipri par daudz,” ārsts Danilāns viņam teicis, tomēr uzsverot devas nozīmi. Viņš papildina, ka alkoholu vispār nedrīkst lietot, ja bojātas aknas. Turklāt tas var bojāt sirdi, ja tiek lietots, pārsniedzot devas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment