Alus vēders – vai tiešām no alus?

Alu mēdz dēvēt par otro maizi, kas, viņasprāt, apliecina vēlmi šo produktu idealizēt. Aptiekā pārdod arī alus uztura bagātinātājus. Miestiņš satur B grupas vit­amīnus un minerālvielas, piemēram, kāliju, fosforu, magniju un selēnu. Dažu augstas kvalitātes nefil­trēto dzērienu sastāvā ir arī antioksidanti. Tomēr maizē un citos pārtikas produktos ir daudz vairāk šo un citu vērtīgu uzturvielu.

Senatnē alu izmantoja, lai veicinātu kuņģa skābes izdalīšanos un uzlabotu gremošanu. Lizete Puga piekrīt, ka labas kvalitātes alus mazā daudzumā var darboties ārstnieciski, tomēr tas ir alkoholisks dzēriens, nevis pārtikas produkts.

 

Pudele alus − viena kūka

Dzerot alu, asinīs paaugstinās un pēc tam strauji pazeminās cukura līmenis, rosinot apetīti, tāpēc roka bieži vien pati sniedzas pēc uzkodām. Alus, kam ir rūgtena garša, gluži kā vērmeles, veicina ēstgribu. Vai radīsies vēderiņš, atkarīgs no tā, cik daudz, cik bieži un kā alus tiek dzerts. Ja guļ dīvānā un uzkož ķiploku grauzdiņus, čipsus, picu vai desiņas, šāds rezultāts būs neizbēgams.

! Puslitrā alus ir vidēji 170–200 kaloriju, apmēram tikpat daudz kā mazā kūkas gabaliņā. Kaut gan miestiņš darbojas kā urīndzenošs līdzeklis, organisms uzņemtās kalorijas uzreiz noglabā rezervēs, bet zaudētais šķidrums pēc tam jāatjauno papildus. Alus cienītāji no aptaukošanās var izvairīties, vienīgi daudz kustoties un neuzkožot sāļus vai saldus un treknus produktus.

 

Vairāk ūdeni nekā alu

Abdominālā jeb vēdera aptaukošanās īpaši raksturīga vīriešiem, bet mēdz būt arī sievietēm. Viss atkarīgs no dzīvesveida un ķermeņa uzbūves. Alus vēderiņš visbiežāk sāk parādīties pusmūžā, taču liekais svars plaši izplatīts arī jaunībā. Diemžēl tas nav tikai kosmētisks defekts, bet nopietns drauds veselībai, jo rada augstu sirds un asinsvadu slimību risku. Vidukļa apkārtmērs sievietēm virs 88 centimetriem un vīriešiem virs 102 centimetriem mēdz izraisīt nopietnas komplikācijas – paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī cukura un triglicerīdu līmeni asinīs, ko dēvē par metabolo sindromu.

– Alu vajadzētu lietot ar apdomu, izvēloties kvalitatīvu dzērienu, un noteikti ne katru dienu, – uzsver Lizete Puga. – Bieži vien vīrieši sūdzas, ka nevarot izdzert trīs litrus ūdens. Bet trīs litrus alus var?! Labāk dzert vairāk ūdens un mazāk alus. No alus vēdera iespējams tikt vaļā, pievēršot vairāk uzmanības savam dzīvesveidam – cik daudz un ko ēdam, vai esam fiziski aktīvi.

 

Uzziņa

• Vīriešiem pieļaujamā dienas deva ir 3–4 alkohola vienības, bet sievietēm – 2–3 vienības. Tas gan nenozīmē, ka bez jebkāda riska šādu daudzumu var baudīt katru dienu. Viena alkohola vienība atbilst 10 ml tīra alkohola (100% etanols). Šo daudzumu vesels pieauguša cilvēka organisms pārstrādā stundas laikā.

• Viena pudele (0,5 l) gaišā alus ir 1,5 vienības, bet pudele tumšā alus – 2,5 vienības.

• Nedēļas limits vīriešiem ir 22 alkohola vienības, sievietēm – 12 vienības.

la.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment