Amerikāniete veica laboratorisku eksperimentu par sabiedriskajās tualetēs esošo roku žāvētāju ietekmi uz cilvēku veselību. Rezultāti šokē!

Arvien vairāk sabiedrisko tualešu piedāvā tradicionālos vai īpaši ātrus roku žāvētājus, kas aizstāj parastos papīra dvieļus. Tomēr šīm brīnumainajām ierīcēm ir arī būtiski trūkumi, kas nav saistīti tikai ar roku ādas sausumu pēc to lietošanas.

Kalifornijas iedzīvotāja Nikola Varda, kas strādā laboratorijā, nolēma pārbaudīt vienu no žāvētājiem, lai noteiktu, vai tajā nav kaitīgo baktēriju.

Nikola Varda pārbaudīja vienu no modernajiem roku žāvētājiem sabiedriskajā tualetē uz baktērijām un rezultātu publicēja savā sociālā tīkla lapā. Izrādās, ka to ir daudz. Tas nav pārsteidzoši, jo baktērijas ir visur, un tas ir normāli.

Viņa publicēju attēlu ar laboratorijas trauciņu un to, kas tajā izauga dažu dienu laikā pēc tam, kad viņa iepriekš to 3 minūtes turēja zem parasta roku žāvētāja sabiedriskajā tualetē. Sieviete saka: “Šie ir vairāki iespējami patogēno sēnīšu un baktēriju celmi, kas ir daudzu slimību izraisītāji, kuri nonāk uz jūsu rokām, kamēr jūs esat pārliecināts, ka jūsu rokas ir tīras.”

Sliktā lieta ir tā, ka patogēnās sēnītes tiek pārnestas uz mūsu rokām ikreiz, kad tās žāvējam. Taču biežāk tās sāk attīstīties tāpēc, ka cilvēki pilnībā neizžāvē rokas un atstāj uz tām mitrumu. Daži pētnieki arī apgalvo, ka spēcīgā karstā gaisa plūsma darbojas mikrobu izplatīšanās labā.

Lasi vēl: Kabaču pasta, kas derēs gan ar sviestmaizēm, gan pie citiem ēdieniem

Nikola arī uzsvēra, ka viņa nevienu nebiedē, bet tikai vēlas saviem sekotājiem parādīt, ka patogēni var būt visur. Savukārt jaudīgo roku žāvētāju ražotājs uzņēmums Dyson, piedaloties Londonas Karalienes Marijas universitātes zinātniekiem, veica pētījumu, kurā pierādīja, ka žāvētāji tikpat efektīvi iznīcina baktērijas kā dvieļi.

Lai vai kā, vienīgais, ko mēs varam droši teikt, ir tas, ka roku žāvētāji ļoti sausina ādu, un, lai izvairītos no nieze un sausas ādas, vienmēr uzklājiet uz rokām mitrinošu krēmu vai pārejiet uz papīra dvieļiem (salvetēm), vai izmantojiet antibakteriālu želeju. Un, protams, maziem bērniem šādus žāvētājus labāk nelietot, jo viņu āda ir ļoti jutīga.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment