Lieliska pikanta un vienlaikus saldskāba uzkoda gaļas un zivju ēdieniem. Var izmantot arī gurķus, kas nav pārauguši, tā sauktajā marinēto gurķu stadijā, taču tiem parasti ir citi pielietojumi, un lielo gurķu utilizācijas veidu nav daudz. Iesaku.
Pagatavoju pirmo reizi, bet uzticami cilvēki, kas gatavo jau daudzus gadus, padalījās ar konservēšanas metodi. Spainis ar pāraugušiem gurķiem satilpa sešās mazās burciņās. Pagatavoju. Izmēģinājām! Visticamāk, atkārtošu vēl vienai porcijai. Dalīšos ar recepti.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- Gurķi 2,5 kg neto svars. Tas ir, bez astītēm un mizas (ja nolemjat mizot).
- Sīpoli – 350 g.
- Sāls – 150 g. Tāpat kā ar citiem pagatavošanas veidiem, labāk izmantot rupjo nejodēto sāli.
- Ābolu sidra etiķis – 650 ml.
- Cukurs – 600 g.
- Asie pipari (čili) – 20 g.
- Kurkuma – 10 rubļi.
- Sinepju sēklas – 10 g.
- Melnie pipari – 5 g.
Pagatavošanas tehnoloģija:
Nomazgājiet, nomizojiet un nosveriet gurķus. Tīrā veidā jums vajadzētu iegūt divus ar pusi kilogramus. Lielus gurķus var sagriezt četrās daļās, bet nevajadzētu veidot pārāk mazus gabaliņus. Sīpolu sagrieziet strēmelītēs. Gurķus sajauciet ar sīpolu, apkaisiet ar sāli un atstājiet uz trim stundām.
Gurķus kopā ar sīpolu noskalojiet zem tekoša ūdens. Rūpīgi noskalojiet. Es vairākas reizes mainīju ūdeni. Iemetiet caurdurī un ļaujiet ūdenim notecēt. Arī tas ir jādara pareizi, mums nav nepieciešams papildu mitrums. Tikmēr pagatavojiet sālījumu. Lielā katliņā ielejiet ābolu sidra etiķi, pievienojiet cukuru un visas garšvielas. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un pievieno gurķus.
Lasi vēl: Gluži kā “sarkana lupata”: kādus automobiļus likumsargi aptur visbiežāk, pat intensīvā satiksmē
Vāri, līdz mainās krāsa. Es vārīju apmēram 20 minūtes. Sanāca skaisti vārīti gurķi. Sālījums tiešām skaists un aromātisks. Vēlams mazas un noteikti tīras: sterilizētas, vārītas vai sildītas cepeškrāsnī. Protams, arī vāki tīri. Tā kā šī bija pirmā reize, kad to gatavoju, nelielu porciju atvēlēju, lai to izmēģinātu – mans vīrs to novērtēja. Kas būs, kad burku saturs būs ievilcies un visas sastāvdaļas sadraudzēsies.
Uzkoda sanāca tiešām asa, bet es izmantoju čili pulveri (žāvētu un sasmalcinātu), iespējams, svaigu pāksšu garša būs maigāka. Turklāt krāsa ir ļoti spilgta un eleganta. Es vienkārši nesaprotu – kāpēc amerikāņu? Manuprāt, tas būs tuvāk ķīniešu virtuvei.