Apjomīgā pētījumā atklāti vecumi, kuros cilvēkiem ir lielāka nosliece uz krāpšanu!

Jaunā pētījumā ir noskaidrots, ka cilvēki divreiz biežāk krāpj otrās pusītes “bīstamajā” 39 gadu vecumā, un pastāv lielāka iespējamība spert sānsoli arī kādas citas desmitgades nogalē, piemēram, 29 vai 49 gados.

  1. gadā Ņujorkas Universitātes un Kalifornijas Universitātes zinātnieki veica sešus pētījumus par pieaugušo uzvedību laikā, kad viņi tuvojas desmitgades nogalei, jeb vecumā, kas skaitliski beidzas ar 9 (29, 39, 49 gadu vecumā, u.tml.) Viena no pētījumu tēmām bija arī attiecības ārpus laulībām, un informācija tika iegūta no iepazīšanās portāliem, kuru lietotājiem ir it kā monogāmas attiecības.

Šajā interneta vietnē bija reģistrējušies 8 077 820 vīrieši, un viņu vidū 952 176 bija vecuma grupās, kas beidzas ar ciparu 9. Izrādījās, ka, salīdzinājumā ar citām vecuma grupām, šādu cilvēku bija par 18 % vairāk.

Izanalizējot visu sešu pētījumu rezultātus, tika noskaidrots, ka šajā vecuma grupā cilvēki pastiprināti uztraucas par novecošanu un domā par to, vai viņu dzīve ir pietiekoši jēgpilna.

Tāpēc arī varētu rasties uzvedības izmaiņas vai krīze, meklējot šo dzīves jēgu, un rezultātā cilvēks var izlemt arī par labu sānsolim.

Kopumā krāpšana ir joma, kuru ir diezgan grūti pētīt, jo ir jāatrod cilvēki, kas vēlētos piedalīties un sniegtu patiesu informāciju, turklāt krāpšana pati par sevi attiecībās tiek definēta dažādi.

Vietnes IllicitEncounters.com pētījums varētu arī nebūt pietiekoši labi pamatots, jo to finansiāli sponsorē pats uzņēmums, kā arī tajā izmantotās metodes nav pārbaudītas. Tā rezultāti varētu norādīt vien to, ka cilvēki, kas vēlas krāpt savas otrās pusītes, ne vienmēr sniedz patiesu informāciju par savu vecumu.

Universitāšu zinātnieki apkopoja informāciju par to, kā iepazīšanās portālu lietotāji varētu attiekties pret nepatiesa vecuma norādīšanu. Viņi palūdza lietotājiem iedomāties veidu, kā viņi varētu apmānīt otru cilvēku un likt noticēt norādītajam vecumam, kas ir pēc iespējas mazāks, taču nepārkāpj arī varbūtības robežas. Visbiežāk tika norādīts vecums, kura pēdējais cipars ir 5. Tātad 30 gadus vecs cilvēks, melojot par savu vecumu, visticamāk norādīs, ka viņam ir 25 nevis 29 gadi.

Kādā citā pētījumā, ko veica ASV Darba departaments, tika salīdzināts cilvēku ģimenes stāvoklis un atbildes uz jautājumiem par to, vai viņiem pēdējā gada laikā ir bijuši vairāki partneri. Visi, kas uz šo jautājumu atbildēja apstiprinoši, tika uzskatīti par neuzticīgiem.

Tika noskaidrots, ka gan vīrieši, gan sievietes, kas pelna mazāk nekā viņu dzīvesbiedri, biežāk izvēlas spert sānsoli. Jo mazāk naudas viņi pelna salīdzinājumā ar otru cilvēku, jo lielāka iespējamība, ka viņi būs neuzticīgi.

  1. gadā tika veikts pētījums par rīcības tendencēm saistībā ar krāpšanu. Viena no tām ir saistīta ar vecumu – jo vecāki cilvēki kļūst, jo lielāka krāpšanas iespējamība. Iespējams, tas ir tāpēc, ka vienkārši parādās vairāk iespēju šādai rīcībai.

Vīriešiem ir daudz svarīgāk būt ekonomiski neatkarīgiem, jo to pieprasa sabiedrībā valdošais uzskats, ka vīrietim ir jābūt ģimenes apgādniekam. Krāpšana var arī būt veids, kā vienlaikus apliecināt savu vīrišķību un pēc tam atgriezties pie sievas, kura ir ģimenes apgādniece.

No socioloģiskā viedokļa, viens no lielākajiem krāpšanas veicinātājiem ir izdevība. Ja cilvēks vēlas laimīgas attiecības, tad nenonāk situācijās, kur būtu iespējams krāpt otru pusīti.

Lai arī tas ir vilinoši, ir jāmēģina izanalizēt informāciju, lai varētu jau laikus paredzēt krāpšanas iespējamību. Pētījumos, piemēram, tika atklāts, ka vīriešiem krāpšanas risks palielinās par pieciem, ja sievas pelna tikpat daudz, un par 15 procentiem, ja sievas pelna vairāk nekā viņi. Tomēr 85% vīriešu, kuri pelna mazāk nekā sievas, tik un tā ir uzticīgi.

Krāpšanai ir arī daudz citu iemeslu, kas saistīti, piemēram, ar psiholoģiju. Zināmu lomu var spēlēt vēlme riskēt, kā arī morālo vērtību trūkums. Ja cilvēks ar līdzīgām personības iezīmēm nonāk situācijā, kur ir iespēja krāpties, tad viņš to var arī izmantot. Tajā pašā laikā cilvēks var nonākt ideālos krāpšanas apstākļos, un tik un tā to nedarīt.

Teorija par vecumu un ciparu 9 varētu būt ticama, taču cilvēka rīcību ir ļoti grūti paredzēt un nav iespējams līdz galam izpētīt.

Avots: huffingtonpost.com, abiem.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment