Apple apsūdzēta ES tehnoloģiju noteikumu pārkāpšanā; Pret uzņēmumu sākta vēl viena izmeklēšana

Eiropas Savienības pretmonopola regulatori pirmdien apsūdzēja Apple, ka uzņēmums ir pārkāpis ES tehnoloģiju noteikumus, un šī apsūdzība varētu rezultēties ievērojamā naudas sodā iPhone ražotājam.

Apple  draud arī cita izmeklēšana saistībā ar jaunām maksām, kas noteiktas programmu izstrādātājiem.

Eiropas Komisija, kas ir arī ES pretmonopola un tehnoloģiju regulators, paziņoja, ka pēc martā sāktās izmeklēšanas ir nosūtījusi Apple savus provizoriskos secinājumus.

Apsūdzība pret Apple ir pirmā Komisijas apsūdzība saskaņā ar tās nozīmīgo Digitālo tirgu aktu (DMA), kura mērķis ir ierobežot lielo tehnoloģiju kompāniju ietekmi un nodrošināt vienlīdzīgus konkurences apstākļus mazajiem konkurentiem. Galīgais lēmums Komisijai jāpieņem līdz nākamā gada martam.

Par DMA pārkāpumiem var tikt uzlikts naudas sods līdz pat 10 % apmērā no uzņēmuma gada apgrozījuma pasaulē.

ES pretmonopola lietu vadītāja Margrēte Vestagere minēja problēmas saistībā ar Apple jaunajiem noteikumiem, norādot, ka tie neatbilst DMA. Apple var izvairīties no naudas soda, ja tas var novērst bažas, mainot savus uzņēmējdarbības noteikumus.

“Mēs uzskatām, ka pašreizējā redakcijā šie jaunie noteikumi neļauj lietotņu izstrādātājiem brīvi sazināties ar galalietotājiem un slēgt ar tiem līgumus,” viņa teica konferencē.

Viņa sacīja, ka Apple ziņā ir izlemt, kā izpildīt DMA prasības, nevis viņai ir jāpasaka uzņēmumam, ko darīt.
Apple norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā ir veikusi vairākas izmaiņas, lai panāktu atbilstību DMA, pēc tam, kad ir saņēmusi atsauksmes no lietotņu izstrādātājiem un Komisijas.

“Kā jau esam darījuši regulāri, mēs turpināsim uzklausīt Eiropas Komisiju un sadarboties ar to,” teikts e-pasta vēstulē.

Komisija norādīja, ka saskaņā ar lielāko daļu uzņēmējdarbības noteikumu Apple atļauj vadīt tikai ar “link-outs” palīdzību, kas nozīmē, ka lietotņu izstrādātāji var iekļaut savā lietotnē saiti, kas novirza klientu uz tīmekļa vietni, kurā klients var noslēgt līgumu.

Tā arī kritizēja maksu, ko Apple iekasē par to, ka izstrādātāji ar App Store starpniecību atvieglo jauna klienta sākotnējo iegūšanu, norādot, ka tā pārsniedz to, kas ir absolūti nepieciešams šādai atlīdzībai.

“Mēs esam pārliecināti, ka mūsu plāns atbilst likumam, un lēšam, ka vairāk nekā 99 % izstrādātāju maksātu Apple tādu pašu vai mazāku maksu saskaņā ar mūsu izveidotajiem jaunajiem uzņēmējdarbības noteikumiem,” savā e-pastā norādīja Apple.

ES izpildinstitūcija paziņoja, ka tā sākusi arī izmeklēšanu pret iPhone ražotāju saistībā ar tā jaunajām līgumiskajām prasībām trešo pušu lietotņu izstrādātājiem un lietotņu veikaliem un to, vai tās ir nepieciešamas un samērīgas.

Strīdā ir tās pamattehnoloģiju maksa, daudzpakāpju lietotāja ceļš, lai lejupielādētu un instalētu alternatīvus lietotņu veikalus iPhone tālruņos, un atbilstības prasības izstrādātājiem, lai tie varētu piedāvāt alternatīvus lietotņu veikalus vai tieši izplatīt lietotnes no tīmekļa iPhone tālruņos.

Apple martā ES ieviesa jaunās maksas, kas ietver pamattehnoloģiju maksu lielākajiem lietotņu izstrādātājiem, pat ja tie neizmanto nevienu no tās maksājumu pakalpojumiem, izraisot kritiku no spēles “Fortnite” radītāja Epic Games un citiem.

Vestāgere arī kritizēja Apple pagājušās nedēļas paziņojumu, ka tā aizkavēs savu mākslīgā intelekta darbināmo funkciju ieviešanu ES, par ko uzņēmums vainoja DMA. Vestāgere sacīja, ka šķiet, ka Apple ir ierosinājusi, ka tās mākslīgā intelekta integrācija varētu būt pret konkurenci vērsta.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment