Sākoties baklažānu sezonai, pavāri gatavo dažādus baklažānu ēdienus, tostarp konservus. Mēs iesakām ziemai pagatavot baklažānu salātus, kurus iemīlēsiet jau no pirmā kumosa.
Ikviens, kurš tos izmēģinās, noteikti prasīs vairāk. Ēdiens ir viegli pagatavojams, un tam nav nepieciešama kulinārijas pieredze.
Šādi veselīgi un mēreni pikanti salāti labi iederēsies pie jebkura garnīra vai gaļas. Un recepte ir atvērta variācijām – var pielāgot stiprumu un garšvielas pēc savas gaumes.
Sastāvdaļas
Baklažāni – 5 lieli vai 6 mazi
Sīpoli – 3
Ķiploki – 8 daiviņas
Tomāti – 5
Saulespuķu eļļa – 75 ml
Sāls – 1,5 tējkarote
Piparu graudi – 10
Etiķis – 4 tējkarotes
Cukurs – 1 tējkarote
Pagatavošanas gaita
Rūpīgi nomazgājiet visus dārzeņus. Tomātus sagriež plānās šķēlītēs, sīpolus pusgredzenos, izspiež ķiplokus. Pannā uzkarsē divas ēdamkarotes eļļas un pievieno sīpolu. Cep 3-4 minūtes. Pievieno tomātus un cep vēl 15 minūtes zem vāka uz mazas uguns. Sautēšanas beigās pievieno cukuru un nedaudz sāli.
Baklažānus sagriež garās strēmelītēs un pārkaisa ar sāli, un pēc 10 minūtēm noskalo – tas noņems rūgtumu. Cep no abām pusēm līdz zeltaini brūni. Sasmalcinātu ķiploku sajauc ar atlikušo sāli. Apceptos baklažānus no vienas puses ieziež ar šo ķiploku masu un sarullē.
Sterilizētu burku apakšā ielieciet 2 piparu graudus un baklažānu kārtu, pēc tam 2 ēdamkarotes tomātu mērces. Mainiet, līdz burka ir pilna. Nosedziet ar vākiem, bet nepieskrūvējiet. Burkas liek platā katliņā ar ūdeni līdz tas noklāj burku aptuveni 2/3. Apmēram 30 minūtes sterilizējiet baklažānu un tomātu salātus ziemai.
Tad katrā burkā jāielej pa karotei etiķa un visbeidzot jāaizver vāki. Apgrieziet otrādi, pārklājiet ar biezu segu, līdz atdziest. Pārvietojiet gatavo uzkodu tumšā vietā.