Ar kādiem cilvēkiem labāk nedraudzēties un citas Konfūcija dzīves mācības

Maz naudas novērš nepatikšanas; nepatikšanas piesaista daudz naudas.

Konfūcijs bija ķīniešu filozofs un domātājs, kurš dzīvoja laikā no 551. līdz 479. gadam pirms mūsu ēras.

Uzskatīts par vienu no izcilākajiem Austrumu filozofiem, Konfūcijs centās izveidot kulturāli izglītotu sabiedrību. Lai to panāktu, cilvēkiem bija jāievēro pieci galvenie tikumi: mīlēt citus, būt taisnīgiem, rīkoties saskaņā ar morālām vērtībām, attīstīt gudrību un saglabāt apziņu.

Viņa mācība atstāja neizdzēšamu iespaidu uz pasauli, veidojot sabiedrības morālo un ētisko struktūru cauri gadsimtiem. Gadsimtu gaitā nav bijis neviena ķīniešu filozofijas, literatūras, politikas vai vēstures darba, ko viņš nebūtu ietekmējis. Neviens pētnieks nevar patiesi iepazīt tradicionālo ķīniešu kultūru vai izprast seno ķīniešu iekšējo pasauli, ja viņš padziļināti nepārzina Konfūcija mācības.

Katrs no jums noteikti ir ne reizi vien minējis vai dzirdējis kādu slavenu Konfūcija frāzi.

Šodien piedāvājam labāko dižā Konfūcija citātu izlasi:

1. Nav svarīgi, cik lēni tu ej, svarīgi, lai tu neapstātos.

Dzīvē viena no svarīgākajām cilvēka īpašībām ir – neatlaidība un izturība, spēja sekot savam mērķim pretēji visām iespējamībām. Temps, kādā tu virzies uz saviem mērķiem, nav tik svarīgs kā tas, ka tu turpini virzīties uz priekšu pat tad, kad tev kaut kas neizdodas. Lielākā daļa cilvēku atsakās no lietu, jaunu projektu un ideju uzsākšanas, jo vēlas ātru rezultātu. Taču panākumus gūst tikai tie, kuri domā ilgtermiņā.

 

2. Ja jums spļauj mugurā, tas nozīmē, ka esat priekšā!

Tā vietā, lai dusmotos par tenkām, negatīviem komentāriem vai darbībām, kas vērstas pret jums, domājiet par to kā par savu progresu. Ja kāds tev spļauj mugurā, pievēršot tev uzmanību, nozīmē, ka tu esi viņam priekšā, tavi panākumi vai sasniegumi izraisa skaudību vai aizvainojumu.

 

3. Mēs pieņemam padomus pilienos, bet izsniedzam tos spaiņiem.

Cilvēkiem patīk dot padomus. Pat tad, ja viņiem to nelūdz. Taču viņi reti ieklausās, kad kāds viņiem iesaka darīt to vai to. Ļoti bieži mēs ignorējam to, ko saka mums tuvi cilvēki, neesam uzmanīgi pret vecāku padomiem, domādami, ka paši labāk zinām, kā rīkoties, ignorējam svarīgus norādījumus, kas varētu mainīt mūsu dzīvi.

4. Es mēdzu ieklausīties cilvēku vārdos un ticēt viņu darbiem. Taču tagad es klausos cilvēku vārdos un skatos uz viņu darbiem.

Gadiem ejot, cilvēki sāk vairāk novērtēt nevis vārdus, bet gan otra cilvēka darbus. Galu galā tikai darbi var pateikt par cilvēku vairāk nekā viņa vārdi.

 

5. Trīs lietas nekad neatgriežas atpakaļ: laiks, vārds, iespēja. Tāpēc netērējiet laiku. Izvēlieties savus vārdus. Nepalaidiet garām iespēju.

Šie vārdi kalpo kā atgādinājums par dažu dzīves aspektu neatgriezeniskumu. Minētās trīs lietas – laiks, vārdi un iespēja – tiek pasniegtas kā dārgas un neatjaunojamas. Tāpēc dzīvē ir tik svarīgi gudri izmantot savu laiku, būt uzmanīgiem attiecībā uz teiktajiem vārdiem un izmantot iespējas, kad tās rodas. Ir svarīgi izdarīt apzinātu izvēli, lai vēlāk neko nenožēlotu.

6. Tie, kuri nespēj piedot citiem, nojauc tiltu, pa kuru viņiem pašiem ir jāšķērso.

Piedošanai ir svarīga loma mūsu dzīvē, un bieži vien nespēja to darīt var radīt neredzamus, bet spēcīgus šķēršļus. Ja mēs nespējam piedot citiem par kļūdām vai pāridarījumiem, mēs būtībā liedzam sev iespēju veidot saikni ar tiem, kas mums ir svarīgi. Taču vēl svarīgāk ir tas, ka tas rada šķēršļus mūsu pašu virzībai uz priekšu.

Ar aizvainojumu un vilšanos saistītās emocionālās saites var kļūt par smagu ķēdi, kas neļauj mums brīvi virzīties uz priekšu. Piedošana nenozīmē attaisnot kļūdas, bet gan atbrīvot sevi no negatīvo emociju smaguma. Piedošana ir sava veida tilta būvēšana, kas palīdz mums pārvarēt domstarpības un virzīties uz priekšu ar vieglāku sirdi un prātu.

 

7. Izvēlieties darbu, kas jums patīk, un jums nebūs jāstrādā nevienu dienu savā dzīvē.

Ja jums patiesi patīk tas, ko darāt, tas nešķiet kā darbs, jo no darba gūtais piepildījums un gandarījums padara pūles šķietami vieglas. Kad mēs atrodam sev tīkamu darbu, tas kļūst par neatņemamu mūsu dzīves sastāvdaļu, piešķirot tai jēgu un prieku. Darbs vairs netiek uzskatīts par pienākumu, bet gan par iedvesmas avotu.

 

8. Apmeklēt un uzklausīt ļaunus cilvēkus jau ir ļaunu darbu sākums.

Savā dzīvē mēs sastopamies ar visdažādākajiem cilvēkiem, un mūsu saskarsme ar viņiem var ietekmēt mūsu pasaules uzskatu. Ja mūs pastāvīgi ieskauj dusmīgi vai negatīvi noskaņoti cilvēki, tas var sākt ietekmēt mūsu pašu domas un rīcību. Ja saskaramies ar dusmām vai negatīvismu, ir svarīgi iemācīties filtrēt informāciju un saglabāt savu pozitīvismu.

 

 

10. Patiesībā dzīve ir vienkārša, bet mēs to neatlaidīgi sarežģījam.

Dzīve savā būtībā ir vienkārša un nesarežģīta. Tomēr cilvēka tieksme pārāk daudz domāt, uztraukties vai tiekties pēc nevajadzīgas sarežģītības padara to mulsinošu, saspringtu un sarežģītu.

 

11. Maz naudas novērš problēmas; problēmas piesaista daudz naudas.

Neliela naudas summa var sniegt drošības sajūtu un atvieglot finansiālās problēmas. Tomēr, kad cilvēks uzkrāj ievērojamu bagātības apjomu, tas rada trauksmi, bažas par bagātības pārvaldību un aizsardzību. Atcerieties, ka tiekšanās pēc bagātības var radīt savas problēmas un stresu.

 

12. Neveidojiet draudzību ar kādu, kurš nav labāks par jums.

Konfūcija mūžīgā gudrība turpina skanēt visās kultūrās un paaudzēs. Viņa citāti sniedz nenovērtējamu izpratni par cilvēka dabu, morāli un jēgpilnas dzīves meklējumiem.

 

Vēlaties uzzināt, ko jūs domājat par šiem izteikumiem? Kurš citāts jums patika visvairāk? Dalieties komentāros.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment