Ar ko cepšanas laikā nomainīt olas – risinājums, kas padarīs biskvīta kūku ļoti gaisīgu

Šķiet, ka bez olām nav iespējams izcept gaisīgu biskvīta kūku. Taču ideālas cepšanas noslēpums slēpjas nevis parastajās sastāvdaļās, bet gan negaidītā produktā, kas desertu pārvērtīs mākonī.

Daudzi cilvēki gadiem ilgi lieto olas pēc inerces, pat nenojaušot, ka alternatīva ne tikai saglabā struktūru, bet arī piešķir vieglumu, ko nevar panākt tradicionālā veidā.

Olu galvenā loma biskvīta kūkā ir radīt porainu struktūru, pateicoties saputotajām olbaltumvielām. Tomēr gaisīgumu var panākt arī bez tiem.

Piemēram, gāzēts ūdens. Oglekļa dioksīds darbojas kā raudzētājs, un tauku trūkums sastāvā padara tekstūru maigāku. Lai aizstātu vienu olu, pietiek ar 60 ml ūdens.

Ir svarīgi mīklu enerģiski sakult un nekavējoties ievietot cepeškrāsnī, lai burbuļiem nebūtu laika nosēsties. Rezultāts ir biskvīta kūka, kas kūst mutē, bez olu garšas.

Vēl viens noslēpums ir akvafaba, šķidrums, kas paliek pāri, gatavojot pākšaugus. To bieži dēvē par “vegānisku proteīnu”, jo, saputojot, tas veido stabilas putas, piemēram, olu baltumus.

Trīs ēdamkarotes akvafabas aizstāj vienu olu. Biskvīts izrādās blīvāks, bet saglabā savu elastību. Galvenais nepārspīlēt ar cukuru, lai netraucētu neitrālo garšu.

Chia vai linu sēklas ir iespēja tiem, kam patīk veselīgi uztura bagātinātāji. Sajaucot ar ūdeni, tie veido želeju, kas saista mīklu. Uz vienu karoti sēklu – trīs karotes ūdens.

Kad masa ir uzbriedusi, tā aizstāj olu, pievienojot šķiedrvielas 3 ceptiem izstrādājumiem. Tomēr šī metode ir piemērota blīviem smalkmaizītēm vai biskvītiem – želeja var padarīt tekstūru nedaudz “gumijotu”.

Visnegaidītākais aizstājējs ir ābolu mērce. Tas ne tikai aizvieto olas, bet arī saglabā mitrumu, novēršot sausumu. Vienai olai – 70 g biezeņa. Ābolos esošā skābe reaģē ar cepamo sodu, liekot mīklai ātrāk uzrūgt.

Biskvīta kūka būs nedaudz tumšāka un blīvāka, ar smalku augļu aromātu. Šī metode ir ideāli piemērota šokolādes izstrādājumiem, kur smalkās ābolu notis paliek nepamanītas.

Mēģiniet aizstāt olas ar augu jogurtu. Tas piešķir mīklai mitrumu un maigumu. Vienai olai – 60 g jogurta. Ir svarīgi izvēlēties nesaldinātu variantu, lai neizjauktu receptes līdzsvaru. Šis biskvīts ilgi saglabājas svaigs un nenoveco, kas klasiskajām receptēm ir retums.