Ar ko es rudenī baroju avenes – mana vērtīgā pieredze lieliskai ražai

Man ļoti patīk avenes, tāpēc manā zemes gabalā aug diezgan liels aveņu stādījums. Lai iegūtu labu ražu, ir nepieciešama rūpīga kopšana visa gada garumā. 

Avenes aktīvās augšanas, ziedēšanas un augļu veidošanās laikā ievērojami noplicina auglīgo slāni, kurā tās ir iestādītas, un, lai nākamā gada raža iepriecinātu, ir nepieciešama pirmsziemas mēslošana.

Es soli pa solim aprakstīšu, ko es daru šim nolūkam.

Vispirms es rūpīgi attīru dobes no nezālēm un liekajiem augiem. Tad es uzroku un uzirdinu augsni, cenšoties to ierakt 20 cm dziļumā starp rindām un 10 cm dziļumā rindās. Ir svarīgi nebojāt krūma sakņu sistēmu.

Pēc tam nebūs lieki apstrādāt pašus krūmus, noņemot visus nokaltušos, vecos un bojātos zarus. Griešanai izmantoju parastas dārza šķēres.

Runājot par procedūras laiku, es koncentrējos uz rudens sākumu, pēc augļu augšanas beigām, un tad skatos uz laika apstākļiem.

Mēslošanas līdzekļi

Mēslošanā vienmēr cenšos izmantot dabiskus un organiskus materiālus. Rudens barošanai ideāli piemēroti ir šādi mēslošanas līdzekļi:

komposts;
kūtsmēsli;
mājputnu mēsli;
pelni;
kūdra;

Es pievienoju kūtsmēslus un kompostu izkoptajai augsnei aptuveni reizi 4-5 gados. Man tas nav jādara biežāk, bet mēslojumam jābūt bagātīgam – vidēji 5 kg uz 1 kvadrātmetru.

Katru gadu cenšos dobes mulčēt ar kūdru, jo tā ne tikai baro augsni, bet arī pasargā pašus krūmus no sala.

Mājputnu mēslus periodiski izmantoju labi atšķaidīta šķīduma veidā. Lietojot mēslojumu, pārliecinos, ka tas neapdedzina krūmus un saknes.

Tūlīt pēc galvenās ogu novākšanas avenēm ir nepieciešams papildināt makroelementu līmeni, un to labā uzturā es izmantoju pelnus. Es rūpīgi apkaisu ar tiem augsni ap krūmu. Pluss ir arī tas, ka pelni labi līdzsvaro skābuma līmeni.

Ik pa laikam pavasarī avenēs stādu saderētus – sinepes vai āboliņu. Rudenī tie jānopļauj un jāiestrādā augsnes slānī. Zāle dabiski sadalīsies un baros augsni.

Lasi vēl: Kāpēc nevajadzētu padzīt kaķi, kurš ir pieklīdis pie jums uz mājām

Lai saglabātu līdzsvaru, pēc gada cenšos pārmaiņus barot ar organisko un minerālbarību.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment