Bērzu sulas vākšanas sezona jau tuvojas! Tas ir veselīgs un dabīgs dzēriens, ko var sagatavot ziemai, pievienojot dažādas sastāvdaļas bagātīgākai garšai. Ir daudz iespēju – var izmantot citrusaugļus, kivi, žāvētus augļus, zāļu tējas, mežrozīšu ogas un pat karameles konfektes.
Klasiska bērzu sula bez piedevām
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – 1/8 tējkarotes
Pagatavošana:
Uzvāra bērzu sulu, pievieno cukuru un citronskābi, rūpīgi samaisa. Lej sterilizētās burkās, piepildot tās līdz pašai augšai, lai aizvākošanas laikā nedaudz pārlītu pāri malai. Aizvāko un atstāj zem silta segas līdz pilnīgai atdzišanai.
Bērzu sula ar mežrozīšu ogām
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – 1/8 tējkarotes
🔹 Kaltētas mežrozīšu ogas – 14 gab.
Pagatavošana:
Uzvāra bērzu sulu, pievieno cukuru un citronskābi. Katrā burkā ieliek mežrozīšu ogas, piepilda ar karstu bērzu sulu un aizvāko. Šāds dzēriens iegūst vieglu skābumu un bagātinās ar vērtīgām uzturvielām.
Bērzu sula ar citrusaugļiem un kivi
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – ¼ tējkarotes
🔹 Citroni, apelsīni, kivi – pēc garšas
Pagatavošana:
Sagriež augļus un liek sterilizētās burkās. Uzvāra bērzu sulu, pievieno cukuru un citronskābi, pēc tam pārlej to burkās ar augļiem un aizvāko. Rezultāts – atsvaidzinošs dzēriens ar tropisku aromātu!
Bērzu sula ar žāvētām plūmēm
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – ½ tējkarotes
🔹 Žāvētas plūmes – 7 gab.
Pagatavošana:
Uzvāra bērzu sulu, pievieno cukuru un citronskābi. Žāvētās plūmes liek sterilizētās burkās, pārlej ar karstu sulu un aizvāko. Dzēriens iegūst bagātīgu brūnganu toni un izsmalcinātāku garšu.
Bērzu sula ar āboliem un citronu – līdzīga «Lipton» tējai
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Kaltēti āboli – sauja
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citrons – 4 šķēlītes
Pagatavošana:
Uzvāra bērzu sulu, pievieno kaltētos ābolus un cukuru, rūpīgi samaisa. Karstu sulu lej sterilizētās burkās, katrā pievieno citrona šķēlītes un aizvāko. Dzēriens iegūst patīkamu augļu aromātu un atsvaidzinošu garšu.
Bērzu sula ar ananasiem
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – ¼ tējkarotes
🔹 Ananass – vairākas šķēlītes
Pagatavošana:
Sterilizētās burkās ieliek ananasu šķēlītes. Bērzu sulu uzvāra, pievieno cukuru un citronskābi, rūpīgi izmaisa. Karsto sulu lej burkās un nekavējoties aizvāko. Šis variants īpaši iepriecinās eksotisku garšu cienītājus.
Bērzu sula ar jāņogu dzinumiem
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – šķipsniņa
🔹 Jāņogu dzinumi – 3 gab.
Pagatavošana:
Uzvāra bērzu sulu, pievieno cukuru, citronskābi un jāņogu dzinumus. Uzvāra vēlreiz, tad karstu sulu salej sterilizētās burkās un aizvāko. Dzēriens iegūst patīkamu aromātu un vieglu rūgtenumu.
Bērzu sula ar ledenēm un piparmētru
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Ledenes “Bārbele” vai “Dižpārsliņa” – 4 gab.
🔹 Citrons – 2 šķēles
🔹 Citronskābe – ½ tējk.
🔹 Cukurs – 250 g
🔹 Piparmētra – daži lapiņas
Pagatavošana:
Sterilizētā burkā ieliek ledenes, citrona šķēles un piparmētru. Pārlej ar karstu bērzu sulu, kurā izšķīdināts cukurs un citronskābe. Aizvāko un atstāj atdzist. Pēc nostāvēšanās dzēriens iegūst interesantu karameles aromātu un atsvaidzinošu garšu.
Bērzu sula ar karkadē tēju
Sastāvdaļas:
🔹 Bērzu sula – 3 litri
🔹 Cukurs – 1 glāze
🔹 Citronskābe – 1 tējk.
🔹 Karkadē tēja – 2 ēd.k.
🔹 Piparmētru lapa – pēc vēlēšanās
🔹 Citrons – 2–3 šķēles
Pagatavošana:
Uzvāra bērzu sulu, pievieno cukuru, citronskābi un karkadē tēju. Pavāra dažas minūtes, pēc tam salej sterilizētās burkās un aizvāko. Dzēriens iegūst skaistu rubīnsarkanu krāsu un patīkami skābenu garšu.
Secinājums
Bērzu sula ir ne tikai veselīgs, bet arī daudzveidīgs dzēriens, ko var pagatavot dažādos veidos. Pievienojiet augļus, ogas, garšaugus, eksperimentējiet ar garšām un baudiet vitamīniem bagātu dzērienu visu gadu!
Kurš variants jums patika vislabāk? Dalieties ar savām receptēm komentāros!