Ārzemju sinoptiķi brīdina par spēcīgām lietusgāzēm un virpuļviesuļa iespējamību Austrumeiropā; zināma arī situācija Latvijā

Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs skaidroja, ka šāda situācija ir saistīta ar auksto gaisa masu plūdiem no ziemeļiem uz dienvidiem un anticiklona pārvietošanos uz ziemeļrietumiem.

Daudzos Eiropas reģionos gaidāms nelabvēlīgu meteoroloģisko parādību komplekss, tiek prognozēts stiprs lietus un vējš, dienvidos iespējami virpuļviesuļi. Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Vilfands sniedza komentāru par gaidāmo situāciju:

“Nedēļas sākumā ļoti stiprs vējš tiek prognozēts Eiropas teritorijas ziemeļos, vējš būs līdz 20 m/s. Austrumeiropā nākamās trīs dienas būs nelabvēlīgu parādību komplekss – ļoti stiprs lietus, tas var pārsniegt 100 mm dienā, kā arī pērkona negaiss, liela krusa, vējš būs līdz 23 m/s.”

Meteorologs norādīja, ka Melnās jūras piekrastē gaidāms vējš līdz 27 m/s, ceturtdienas otrajā pusē virs jūras pastāv tornado veidošanās briesmas. Nedēļas otrā pusē iespējami arī intensīvi nokrišņi Dienvidu daļā.

 

Spēcīgas lietusgāzes būs arī Centrālajā Eiropas daļā, vējš var pastiprināties līdz 21-23 m/s. Ceturtdien spēcīgs lietus ar vēja brāzmām līdz 25 m/s gaidāms arī Austrumeiropā.

Vilfands paskaidroja, ka šī situācija ir saistīta ar auksto gaisa masu ieplūšanu no ziemeļiem uz dienvidiem un anticiklona pārvietošanos uz Eiropas ziemeļrietumiem.

Lasi vēl: Viss ies augšup: ir nosauktas 3 zvaigžņu zīmes, kas septembra beigās būs laimīgas – laime nāks uz ilgu laiku

Ceturtdien Latvijā gaisa temperatūra sasniegs +17 līdz +22 grādus, norāda sinoptiķi. Mākoņu daudzums mainīsies, un dažviet iespējams īslaicīgs lietus vai pat pērkona negaiss. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš.

Rīgā laiku pa laikam spīdēs saule, un nokrišņu iespēja būs maza, bet temperatūra sasniegs +21 grādu.

Laikapstākļus sāk ietekmēt jauna ciklona austrumu mala, un atmosfēras spiediens jūras līmenī būs no 1003 hektopaskāliem Kurzemes piekrastē līdz 1010 hektopaskāliem Latgales dienvidaustrumos.

Latvijas sinoptiķi arī paziņoja, kad Latvijā varētu būt pirmais sniegs un vai ziema atnāks ātrāk nekā plānots..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment