Astronomi paziņo: zemei tuvojas “gadsimta” komēta, kas pēdējo reizi tika redzēta pirms desmitiem tūkstošu gadu. Šis notikums ir gaidāms jau rudenī

2024. gadā Zemes iedzīvotājiem būs iespēja novērot retu astronomisku parādību – komētu Tsunchinshan-ATLAS (C/2023 A3), kura pēdējo reizi redzēta mūsu planētas tuvumā pirms vairākiem desmitiem tūkstošu gadu, kad uz Zemes vēl mita neandertālieši un mamuti.

Saskaņā ar izdevuma “Space” ziņām, komēta, kas tika atklāta 2023. gada 9. janvārī Ķīnas observatorijas “Xuyi” stacijā, ir izraisījusi plašas diskusijas astronomu aprindās. Daži eksperti paredz, ka tā kļūs par spilgtu debesu objektu, kuru varēs redzēt pat dienas laikā, kamēr citi apšauba, vai komēta sasniegs šo spožuma līmeni.

Komēta, kas tika nosaukta par godu Tsunchinshan observatorijai un Asteroīdu Zemes satricināšanas pēdējās trauksmes sistēmas (ATLAS) projektam, tika atkārtoti atklāta 44 dienas vēlāk Dienvidāfrikas stacijā.

Tika prognozēts, ka komēta būs pietiekami spilgta, lai to varētu redzēt ar neapbruņotu aci 2024. gada rudenī. Tomēr Dr. Zdeneka Sekaninas jaunākie pētījumi liecina, ka komēta, iespējams, sadalīsies, pirms tā 27. septembrī pietuvosies Saulei.

Tikmēr citi astronomi apšauba viņa pesimistisko skatījumu. Komēta jau uzrāda tādas aktivitātes pazīmes kā jonu astes veidošanās, kas liecina par tās stabilitāti. Tas rada cerības, ka 2024. gada rudenī komēta varētu būt iespaidīgs redzējums debesīs.

 

Komēta šobrīd virzās uz Sauli, un tuvākajās nedēļās noskaidrosim, vai tā spēs izturēt šo ceļojumu. Ja tā paliks neskarta, cilvēkiem būs iespēja vērot vienu no retākajām un krāšņākajām parādībām, ko var novērot no Zemes.

Zinātnieki šo komētu nosauca par “gadsimta” komētu, jo tās īpašības un redzamība ir tik izcilas, ka tās novērojums kļūst par izcilu notikumu, kas ir atzīmējams uz gadsimtiem ilgu laiku.

Šāda komēta ir tik reta, ka tās parādīšanās ir notikums, kas notiek tikai reizi daudzu gadu desmitu vai pat simtu laikā. Piemēram, tā var būt komēta, kas parādās tikai reizi vairākos gadsimtos vai arī tās orbīta ir tāda, ka tā ir redzama tikai ļoti reti.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment