ASV mājokļu apdrošinātāji 2023. gadā cietuši lielākos zaudējumus šajā gadsimtā

ASV mājokļu apdrošinātāji 2023. gadā cieta vislielākos zaudējumus šajā gadsimtā, jo dabas kataklizmas, inflācijas un iedzīvotāju skaita pieauguma toksiskā kombinācija riska zonās radīja akūtu spiedienu uz vitāli svarīgo finanšu tirgu.

Saskaņā ar reitingu aģentūras AM Best datiem pagājušajā gadā apdrošinātāji, kas izsniedz polises mājokļu īpašniekiem, cieta 15,2 miljardus ASV dolāru tīro zaudējumu. 28. jūlijā par šo situāciju vēstīja Financial Times. Ziņojuma autori piebilda, ka šis skaitlis ir sliktākais kopš vismaz 2000. gada un vairāk nekā divreiz pārsniedz iepriekšējā gada zaudējumus.

Financial Times norādīja, ka ziņojumā kā būtisks faktors ir minēts iedzīvotāju skaita pieaugums reģionos, kas ir visjutīgākie pret dabas kataklizmām. Eksperti atsaucās uz tautas skaitīšanas datiem, kas liecina, ka 2010. gadā uz sešiem štatiem, kas ir pakļauti nelabvēlīgiem laika apstākļiem, tostarp Kaliforniju un Teksasu, attiecās puse no valsts iedzīvotāju skaita pieauguma.

Šie skaitļi ir mainījuši zināmu situāciju gan apdrošināšanas nosacījumos, gan apdrošināšanas tirgū kopumā. Šis iedzīvotāju skaita pieaugums ir izraisījis ASV apdrošinātāju atteikšanos no katastrofu skartajiem reģioniem, vai nu izstājoties no tirgiem, vai paaugstinot cenas, radot pieejamības krīzi daudziem mājokļu īpašniekiem.

Pēdējo trīsdesmit gadu laikā ASV ir piedzīvojušas vairākas spēcīgas viesuļvētras, plūdus, mežu ugunsgrēkus un citas ekstremālas laikapstākļu parādības. Šīs kataklizmas ir izraisījušas lielus postījumus īpašumiem, kā rezultātā apdrošinātājiem ir jāmaksā ievērojamas atlīdzības summas.

Tomēr dabas izraisītas problēmas un iedzīvotāju skaita pieaugums nebūt nav vienīgais iemesls, kāpēc ASV mājokļu apdrošinātāju tirgus piedzīvot nopietnāko ekonomisko krīzi pēdējo 30 gadu laikā.

Pieaugot inflācijai un būvniecības izmaksām, arī mājokļu atjaunošanas izmaksas ir strauji augušas. Tas nozīmē, ka apdrošināšanas polises izmaksas kļūst dārgākas, jo tiek ņemti vērā augstāki būvniecības un remonta izdevumi.

Dažos ASV reģionos apdrošinātāji saskaras ar ierobežojumiem, kas liedz tiem paaugstināt polises cenas, lai kompensētu pieaugošos riskus un izmaksas. Tas samazina apdrošinātāju spēju atgūt zaudējumus.

Kopumā šie faktori veido sarežģītu situāciju apdrošināšanas nozarē, kur apdrošinātājiem ir jāpielāgojas mainīgajiem apstākļiem un jāmeklē jauni veidi, kā nodrošināt savu stabilitāti un klientu apmierinātību.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment