Atkāpjas no plānotajām izmaiņām pabalstu aprēķināšanā

Valdība atbalstīja strīdīgās”Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” likuma normas atcelšanu, kas paredzēja nākamgad mainīt pabalsta aprēķināšanas kārtību.

LM mērķis bija bija mazināt to gadījumu skaitu, kad pabalsti tiek piešķirti nesamērīgi lielā apmērā pret personas tā sauktajiem zaudētajiem ienākumiem, piemēram, persona īsi pirms pakalpojuma pieprasīšanas ir nostrādājusi pāris dienas, uzrādot ļoti lielu atalgojumu, pabalsts pēc tam tiek aprēķināts no uzrādītās algas.

Šo grozījumu rezultātā noteiktos gadījumos, piemēram, ja personai neilgā laikā pēc atgriešanās darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma iestājas darbnespēja, slimības pabalsts tiks aprēķināts, bērna kopšanas periodu aizstājot ar 40 % no valstī vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, samazinātos vidējā iemaksu alga un līdz ar to pabalstu apmēri arī “godprātīgiem sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējiem”, iepriekš skaidroja ministrija.

Valdība plāno noteikt, ka no 2020.gada 1.janvāra tiek noteikts vienāds vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas algoritms.

“Tas tiks veikts, lai padarītu pabalsta aprēķināšanu saprotamāku klientiem un vieglāk administrējamu valstij, kā arī, mazinot sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmas negodprātīgu izmantošanu, vienlaikus nepasliktinātu situāciju tām personām, kuras godprātīgi veikušas sociālās apdrošināšanas iemaksas,” paudis LM pārstāvis Egils Zariņš.

Lasi arī: Uzmaniet bērnus: jauna sociālo tīklu spēle aicina bērnus pazust no mājām uz 2 dienām!

Valdība nolēma lūgt Saeimu šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 2016.gadā uzskaitē bija 182 396 slimības pabalsta saņēmēju ar vidējo apmēru 18,27 eiro dienā, 18 535 maternitātes pabalsta saņēmēju – vidēji dienā 22,06 eiro, 11 081 paternitātes pabalsta saņēmēju – vidēji 27,33 eiro dienā un 23 053 vecāku pabalsta saņēmēju – vidēji 347,28 eiro mēnesī.

Šo grozījumu rezultātā valsts bija plānojusi “ietaupīt” 2018.gadā 2 802 912 eiro, 2019.gadā – 2 829 667 eiro.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment