Viens no jautājumiem, ko man kā dārzkopības ekspertei visbiežāk cilvēki uzdod, ir par skudru apkarošanu.
Šajā saistībā gribu minēt, ka manā sakņu dārzā viscaur ir ieklāta agroplēve, kas ļauj atbrīvoties no nezālēm un radīt augsnē kultūraugiem piemērotu mikroklimatu.
Mulčēju dobes ar nopļautu zāli, kas ir arī ļoti praktiski, jo nav jāveic ravēšana.
Tomēr līdzās visām šīm priekšrocībām ir viens trūkums, kas satrauc daudzus, un tās ir skudras…
Cilvēki bieži atsakās nosegt augsnes virskārtu, piemēram, ar kūdru, salmiem, kompostu, zāģskaidām, jo skudras zem mulčas veido savus pūžņus.
Mulča ir speciāli sagatavots organisks vai neorganisks materiāls, ko izmanto augsnes virskārtas nosegšanai ap augiem dobēs un celiņiem. Tā pilda dekoratīvas un praktiskas funkcijas, uzlabo augšanas apstākļus un aizkavē nezāļu rašanos.
Organiskā mulča, piemēram, koku mizas, zāģu skaidas un komposts, pakāpeniski sadaloties, bagātina augsni. Neorganiskā mulča, piemēram, oļi un dekoratīvie akmeņi, ir ilgstošāka, bet neuzlabo augsnes auglību.
Vislabākās plānās pankūkas, kādas jebkad esmu ēdis: šo recepti man pačukstēja viesnīcas pavārs
Personīgi man šī problēma nav bijusi ilgu laiku, bet, ja skudras parādās, es tās ātri vien padzenu. Dažu dienu laikā tās aizbēg kopā ar saviem pēcnācējiem.
Izmantoju senu tautas metodi, uz kuru sākumā raudzījos skeptiski, bet, redzot rezultātus, es to izmantoju katru gadu. Šī metode darbojas gan augļu, gan sakņu dārzā, un, pats galvenais, tā neietver ķīmisku vielu izmantošanu, kas varētu piesārņot augsni un kaitēt tārpiem.
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā
Tevi noteikti interesēs
- Mana vīramāte pa kluso “aizņēmās” no mūsu makiem, uzskatot to par īres maksu – kā mēs atrisinājām šo situāciju
- Kā decembra sākumā pareizi pabarot Ziemassvētku kaktusu, lai tas Jaunajā gadā priecētu ar bagātīgu ziedēšanu
- “Šie salāti ir pārāk lēti viesiem”: vīra māsai nepatika mans svētku galds, bet viņa nezināja kas stāv dāvanā zem eglītes
- Banāni vairs nebrūnēs tik ātri, ja glabājot tiem pievienosi vienu pavisam vienkāršu virtuves lietu
- Es desiņas vairs necepu pannā: ieraudzīju, kā tās gatavo restorānā, un tagad daru tieši tāpat
- Strādāju par biļešu kontrolieri Rīgā 9 gadus: stāstu, kādas ir muļķīgākās bezbiļetnieku taisnošanās, un kā es uzreiz pamanu “zaķus”











