Ātri atvadieties no odiem, izmantojot dabīgas metodes, kas darbojas lieliski

Pavadot laiku brīvā dabā, var būt kaitinoši saskarties ar odiem, kas lido ap jums un jūsu ģimeni.

Ar ķīmiskām vielām piesātinātu aerosolu un repelentu lietošana ne vienmēr ir vēlams veids, kā cīnīties ar šiem kukaiņu kaitēkļiem, turklāt ķīmisko pesticīdu lietošana var kaitēt savvaļas dzīvniekiem un iznīcināt derīgos apputeksnētājus.

Dabiskie repelenti dārzā

Ir daudzi augi, kas darbojas kā dabiski odu atbaidītāji, un to klātbūtne dārzā patiešām var palīdzēt mazināt odu klātbūtni un atturēt tos no uzmākšanās. Šie smaržīgie ziedi ir ne tikai pazīstami moskītu atbaidītāji, bet arī piesaista derīgos apputeksnētājus.

Šādi augi ir: lavanda, daudzgadīgās pelargonijas, kliņģerītes un ziedošā kaķumētra. Arī ķiploku vai maurloku stādīšana dārzeņu dārzā var palīdzēt atbaidīt odus.

Labākie garšaugi, kas palīdz atbaidīt odus, ir piparmētra, timiāns, citronmelisa, rozmarīns, baziliks un citronzāle.

Izgatavojiet dabīgus aerosolus

Ir ļoti viegli pagatavot kukaiņus atbaidošus aerosolus, izmantojot ēteriskās eļļas. Viss, kas tev nepieciešams, ir stikla izsmidzinātāja pudelīte (stikls ir labāks par plastmasu, jo ēteriskās eļļas ar laiku var izraisīt plastmasas bojāšanos), ūdens, daži pilieni degvīna (izkliedētāja) un ēterisko eļļu sortiments.

Pudelīti piepildiet gandrīz pilnu ar ūdeni, pievienojiet tējkaroti degvīna un kopā 20-25 pilienus ēterisko eļļu. Pirms katras lietošanas reizes pudelīti viegli sakratiet, lai izkliedētu eļļas. Vislabākās ēteriskās eļļas, ko izmantot, ir ģerānija, baziliks, citronzāle, ciedra koks, lavanda, piparmētra un eikalipts. Centieties izmantot vismaz trīs dažādas eļļas.

Samaziniet stāvoša ūdens krājumus

Stāvošs ūdens ir viena no visbiežāk sastopamajām situācijām, kad odi vairojas. Pēc lietusgāzēm stāvošs ūdens var uzkrāties traukos, piemēram, spaiņos, puķu podos vai sveču turētājos. Ja iespējams, uzturiet dārza teritoriju sakoptu un attīrītu no gružiem, lai izvairītos no stāvoša ūdens problēmām.

Ja jums ir āra ūdens objekts, uzturiet to tīru un centieties izvairīties no stāvoša ūdens klātbūtnes tajā. Tīrīšana ar etiķi vai citām sēnīšu apkarošanas sastāvdaļām palīdz novērst ūdens bojāšanos (odi mīl netīru ūdeni).

Pāraugušo veģetāciju nopļaujiet un apgrieziet

Apcirptas veģetācijas uzturēšana kopumā var palīdzēt samazināt kukaiņu populāciju. Jo vairāk augu ir jūsu pagalmā, jo vairāk ir virsmas, kur kukaiņi var ēst, vairoties vai vienkārši uzkavēties. Apcirptu krūmu kopšana noteikti palīdzēs samazināt odu populāciju, jo īpaši krūmu, kas atrodas vistuvāk atpūtas vietām, piemēram, terasei.

Ieslēdziet ventilatorus ārā

Odi mēdz būt aktīvāki, kad gaiss ir nekustīgs, tāpēc ventilatoru uzstādīšana āra teritorijā var palīdzēt tos aizbiedēt. Ir pieejami īpaši “moskītu ventilatori”, taču šim nolūkam labi noder arī parastie ventilatori.

Novietojiet ventilatorus stratēģiski vietās, lai gaisu pūstu uz vietu, kur sēdēsiet vai pulcēsieties, tādējādi palīdzot novērst odus.

Veidojiet dzīvotnes savvaļas dzīvniekiem, kas barojas ar odiem

Ir vairāki dzīvnieki un putni, kas pārtiek no odiem, un tas arī papildinās jūsu pagalma bioloģisko daudzveidību. Ja jums patīk savvaļas dzīvnieki, bet nepatīk odi, iespējams, varēsiet radīt abpusēji izdevīgu situāciju, ierīkojot pagalmā savvaļas dzīvniekiem draudzīgas dzīvotnes.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Tas var ietvert ūdenstilpnes ar bruņurupučiem vai vardēm, putnu barotavas, kas piesaista kukaiņēdājus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment