“Ātri – kamēr vēl ir palicis pāri kāds gabaliņš!”: Rīvēts pīrāgs ar aprikozēm un noslēpumu (+recepte)

Kad mājās kāds sāks cept šo šedevru – gan bērni, gan pieaugušie ar nepacietību gaidīs, lai to pagaršotu. Lūk, kā pagatavot izcilo desertu! 

 

Rīvēts pīrāgs ar aprikozēm un biezpienu ir izcils pavārsmākslas brīnums, kas ar savu garšu iekaros jebkura gardēža sirdi. Desertam ir maiga mīkla, skābena biezpiena pēcgarša, un aprikožu sulīgums. Dzeltenās aprikožu pusītes, kas izkārtotas pa visu kūkas virsmai, rada košu un pievilcīgu izskatu.

Izbaudot šo gardo kūku, tuvinieku vidū tas radīs neaizmirstamas atmiņas par brīdi, kad visi sasēdās pie galda un pagaršoja slaveno desertu!

Ir dažādi veidi kā to pagatavot. Rīvēta aprikožu un biezpiena pīrāga gatavošana sākas ar nelielas mīklas izveidošanu, kurai jābūt maigai un vieglai, lai nodrošinātu perfektu kombināciju ar sulīgajiem augļiem un mīksto biezpienu. Pēc tam mīklu izrullē un ievieto veidnē, un virsū izkārto aprikožu pusītes, un starp tām ir maiga biezpiena kārta ar nelielu cukura daudzumu.

Runāsim par vienu īpašo recepti…

 

Pagatavošanas laiks – 2 stundas

Porciju skaits – 6

Sastāvdaļas

Milti – 400 grami

Sāls –  ⅓ tējkarote

Cukurs – 70 gabali

Sviests – 150 g

Olas – 2 gab

Skābais krējums – 125 g

Vaniļas cukurs – 1 tējkarote

Aprikožu ievārījums – 250 grami

Biezpiens – 400 grami

Kukurūzas ciete – 1 ēdamkarote

Aprikozes – 10-12 gabali

Ja ir vēlēšanās var pievienot arī pūdercukuru – pēc garšas

Pagatavošana

Pievieno izsijātiem miltiem sāli un cukuru. Atdzisušo sviestu ierīvē masā un ar rokām berzē, kamēr veidojas drupatas.

Jau iepriekš sviestu ievieto saldētavā.

Olām atdala dzeltenumus no baltumiem un pievieno miltu maisījumam. Ātri samīca mīklu.

Atdala apmēram trešdaļu no mīklas. Abas daļas ietin plēvē un atstāj saldētavā uz 50–60 minūtēm.

Saputo olu baltumus ar vaniļas cukuru. Pievieno ievārījumu ar biezpienu un samaļ blenderi. Pievieno cieti un vēlreiz samaļ.

Aprikozes sagriež ceturtdaļās vai mazākās daļās.

Izņem lielāko daļu mīklas no ledusskapja un ar rīvi sarīvē to uz cepešpannas. Izlīdzina to.

Mīklu vienmērīgā kārtā izklāj ar biezpiena maisījumu, izkārto aprikožu pusītes un viegli piespiež. Pa virsu sarīvē atlikušo mīklu un izlīdzina.

Cep apmēram 40-45 minūtes 180°C.

Gatavo pīrāgu pārkaisa ar pūdercukuru.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment