Autobūves grands Stellantis draud apturēt automobiļu ražošanu Apvienotajā Karalistē elektrisko automobiļu kvotu dēļ

Starptautiskais autobūves uzņēmums Stellantis, kam pieder tādi zīmoli kā Vauxhall, Citroen un Peugeot, varētu apturēt automobiļu ražošanu Apvienotajā Karalistē, ja valsts nepiekāpsies attiecībā uz pašreizējām elektromobiļu kvotām, raksta Euronews.

Šonedēļ uzstājoties Motorlīdzekļu ražotāju un tirgotāju biedrības (Society of Motor Manufacturers and Traders) ikgadējā samitā Londonā, uzņēmuma izpilddirektore Apvienotajā Karalistē Maria Grazia Davino sacīja, ka lēmums par to, vai Stellantis atstās Lielbritāniju, tiks pieņemts “mazāk nekā gada laikā”.

Apvienotās Karalistes emisiju mērķi paredz, ka Apvienotās Karalistes automobiļu ražotājiem ir jāpārdod minimāls pilnībā elektrisku automobiļu īpatsvars, kas šogad ir vismaz 22 % no kopējā pārdošanas apjoma.

Par katru pārdoto neatbilstošu transportlīdzekli tiek uzlikts naudas sods 15 000 sterliņu mārciņu (17 760 eiro) apmērā.

Turpmāk Apvienotās Karalistes valdība plāno līdz 2035. gadam aizliegt jaunu benzīna un dīzeļdegvielas automobiļu pārdošanu, tādējādi atvieglojot sākotnējo mērķi, kurā kā termiņš bija noteikts 2030. gads.

Pēc Davino domām, pašreizējie noteikumi ir pārāk stingri, ja tos aplūko kopā ar patērētāju paradumiem.

Pagājušā gada beigās Ernst & Young atzina Apvienoto Karalisti par piekto vislabāk sagatavoto valsti pārejai uz elektriskajiem transportlīdzekļiem no 20 pasaules lielākajiem tirgiem, prognozējot 36% pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Tomēr Davino sacīja, ka pieprasījums vēl nav pietiekami spēcīgs, lai izpildītu valdības noteiktās kvotas. Liela daļa patērētāju vēl joprojām izrāda zināmu skepsi pret elektroniskajiem auto, tāpēc to pārdošanas apjomi nav strauji pieauguši. Šī tendence nesader ar valdības prasībām pret automašīnu ražotājiem.

Viņa apgalvoja, ka šo problēmu varētu risināt, attīstot uzlādes infrastruktūru un ieviešot patērētāju subsīdijas.

Stellantis pašlaik ražo elektriskos mikroautobusus Ziemeļrietumu Anglijā, Ellesmere Port rūpnīcā, un iepriekš ir paziņojis, ka 2025. gadā uzsāks elektrisko mikroautobusu ražošanu savā Lutonas bāzē Anglijas dienvidos.

Šo projektu dzīvotspēja tagad varētu būt atkarīga no valdības turpmākajiem soļiem un līdz ar to arī no 4. jūlijā gaidāmajām Apvienotās Karalistes vēlēšanām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment