Viltībiņa numur 2: Avenes dod priekšroku platiem un zemiem traukiem
Aveņu vārīšanai ideāli piemēroti ir plati un zemi trauki. Tie nodrošina lēnu vārīšanos lielā sildīšanas zonā un ātru atdzišanu, kas palīdz saglabāt ogu krāsu un formu. Avenēm nav vajadzīga augsta temperatūra, lai tās nezaudētu garšu un aromātu. Turklāt plats trauks ļauj šķidrumam ātrāk iztvaikot, padarot aveņu ievārījumu biezu bez ilgstošas vārīšanas.
Viltībiņa numur 3: Avenēm nepatīk ilgstoša vārīšana
Vislabāk avenes gatavot vairākos īsos piegājienos. Kad tās sāk vārīties, noņemam putas, izslēdzam degli, atdzesējam, tad atkal uzliekam uz uguns, uzvārām un tā tālāk. Ideālā gadījumā nepieciešami trīs vai četri piegājieni. Tādējādi ogas paliks veselas, bet sīrups biezs, tuvinot ievārījumu džemam līdzīgai konsistencei.
Viltībiņa numur 4: Avenes vārām bez ūdens
Avenes pašas ir ļoti sulīgas, tāpēc ūdens pievienošana tām nav nepieciešama. Avenes apberam ar cukuru – no 1/3 līdz 1/2 no kopējā daudzuma. Atstājam uz nakti, lai ogas izdalītu sulu. Aveņu un cukura proporcijas var mainīties no 1:1 līdz 1:3 atkarībā no vēlamā biezuma un garšas.
Avenes ar cukuru nesamaisām. Cukurs virsū izveido garoziņu, bet sula pārklāj avenes. Sildot, garoziņa izšķīst pati. Avenes nav ieteicams maisīt, jo ogas var zaudēt formu. Tāpēc cukuru pievienojam pa daļām.
Aveņu ievārījuma pagatavošanas process:
Avenēm uzberam cukuru un atstājam uz 3-5 stundām vai uz nakti. Ja ogas ir sulīgas un pārgatavojušās, pietiek ar 2-3 stundām.
Uzkarsējam līdz vārīšanās temperatūrai, nosmeļam putas, izslēdzam degli un atdzesējam.
Atkārtojam procesu trīs reizes, pakāpeniski pievienojot cukuru.
Karsto ievārījumu lejam sterilizētās burkās un aizvākojam.
Šī metode ļauj saglabāt avenes lieliskā stāvoklī bez papildu sterilizācijas. Ievārījums izdodas biezs un aromātisks, nebojājas un burkas nekad “neizšauj vākus”.
Bet kāda ir tava iecienītākā aveņu konservēšanas recepte? Laipni lūgts/lūgta pastāstīt komentāros, atzīmēt rakstu ar “patīk” un dalīties ar tos sociālajos tīklos!