Āzijas modes gigants Shein pavisam drīz varētu pārdot savas akcijas Londonas biržā

Ķīnas ātrās modes uzņēmums Shein ir iesniedzis sākotnējos dokumentus, lai kotētos Londonas biržā, ziņo BBC.

Saskaņā ar avotiem, kas ir tuvu šim procesam, tiešsaistes mazumtirdzniecības gigants, kas atrodas Singapūrā, bet plaši darbojas Ķīnā, nesen iesniedza konfidenciālus dokumentus Apvienotās Karalistes regulatoriem.

Shein pēdējo gadu laikā kļuva par vienu no lielākajiem modes preču mazumtirgotājiem pasaulē, taču ir saskāries ar kritiku par sava uzņēmējdarbības modeļa ietekmi uz vidi.

Uzņēmums ir arī kritizēts par dažām darba praksēm, tostarp apgalvojumiem par piespiedu darbu piegādes ķēdē, ko uzņēmums noliedz.

Gan Shein, gan Apvienotās Karalistes regulators – Finanšu uzraudzības iestāde (FCA) – atteicās komentēt iespējamo kotāciju Londonā, kas varētu novērtēt uzņēmumu aptuveni 50 miljardu sterliņu mārciņu apmērā.

Uzņēmumam, kas vēlas pārdot savas akcijas Apvienotajā Karalistē, vispirms jāiesniedz iesniegums FCA, lai saņemtu apstiprinājumu prospektam, kurā iekļauta detalizēta finanšu informācija.

Dokumentu iesniegšana ir šā procesa pirmais posms, un tas ir solis tuvāk kotēšanai Apvienotajā Karalistē – uzņēmuma akciju pārdošanai Londonas biržā -, taču tas nebūt nenozīmē, ka uzņēmums beidzot tiks kotēts šajā biržā.

Patiesībā sākotnēji tika uzskatīts, ka pēc tam, kad uzņēmums pagājušā gada beigās iesniedza dokumentus, visdrīzāk Shein varētu kotēties ASV, taču šo soli rūpīgi pārbaudīja gan republikāņu, gan demokrātu politiķi, ņemot vērā bažas par uzņēmuma ciešo saistību ar Ķīnu.

Jūnija sākumā ASV Senāta Izlūkošanas komitejas vadošais republikāņu pārstāvis un Donalda Trampa sabiedrotais Marko Rubio rakstīja Apvienotās Karalistes ārlietu ministram Džeremijam Hantam, brīdinot viņu par “nopietnām ētikas problēmām” un Shein “dziļām saitēm ar Ķīnas Tautas Republiku”.

Uzņēmuma preses pārstāvis teica: “SHEIN ir nulles tolerances politika pret piespiedu darbu, un mēs esam apņēmušies ievērot cilvēktiesības. Mēs nopietni uztveram pārredzamību visā mūsu piegādes ķēdē, un mēs pieprasām, lai mūsu līgumražotāji iepērk kokvilnu tikai no apstiprinātiem reģioniem.”

Arī Apvienotās Karalistes parlamenta deputāti ir pauduši bažas, taču leiboristu ēnu uzņēmējdarbības sekretārs Džonatans Reinoldss pirmdien norādīja, ka viņš atzinīgi vērtētu Shein akciju kotēšanu Londonā, jo tas ļautu uzņēmumu pakļaut rūpīgākai kontrolei.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment