Bagātīga tomātu raža: mana omīte ieteica labākos mēslošanas līdzekļus no kuriem tomāti augs debesīs!

Vispirms sapratīsim, kāpēc ir tik svarīgi pievērst īpašu uzmanību tomātu barošanai. Fakts ir tāds, ka šie augi ir īsti izvēlīgi un prasa īpašu attieksmi.

Tiem nepārtraukti ir nepieciešama mūsu aprūpe un uzmanība, jo īpaši, kad runa ir par to “uzturu”. Bez papildu barošanas tomāti ātri izsīkst, to lapas kļūst seklākas un dzeltenas, un veidojas tik maz olnīcu, ka nav ko vākt.

Taču ir arī bīstami pārbarot savus zaļos lolojumus! Pārmērīga mēslošana var izraisīt “aptaukošanos” – zaļās masas bujīgu augšanu, kas kaitē augļošanai, kā arī dažu elementu pārdozēšanu un pat draud sadedzināt saknes un lapas. Tā mums, dārzkopjiem, ir pastāvīgi jābalansē, lai pilnvērtīgi barotu tomātus, bet vienlaikus nenodarītu kaitējumu.

Tātad mēs esam uzzinājuši par mēslojuma nozīmi. Bet kādi mēslošanas līdzekļi ir vispiemērotākie tomātiem? Šeit dārzkopju viedokļi bieži vien atšķiras.

Kāds dod priekšroku tikai organiskajiem, kāds – tikai minerālmēslojumam, bet kāds – abiem. Personīgi es pieturos pie pēdējā varianta un izmantoju abu veidu “tomātu barību”, tomēr ar nelielu noslieci uz organisko.

 

Turpmāk mēslošana notiek regulāri, ik pēc divām nedēļām, līdz augļi sāk nogatavoties. Es pārmaiņus lietoju organisko un minerālmēslus, lai mēslojums būtu pēc iespējas līdzsvarotāks. Zem katra auga es iestrādāju 1 litru mēslojuma.

Starp citu, ziedēšanas un augļu veidošanās laikā tomātu vajadzības nedaudz mainās. Tagad tiem vairāk vajadzīgs fosfors un kālijs, bet slāpeklis nav tik svarīgs.

Tāpēc šajā laikā izmantoju kālija monofosfātu (2 ēd.k. litri uz 10 litriem) vai koka pelnu uzlējumu (100 g uz 1 litru verdoša ūdens, uzlējums 24 stundas).

Labi, pāris nedēļas pirms augļkopības beigām lopbarību un pārtraucu barošanu pavisam. Pirmkārt, līdz tam laikam tomāti jau ir pietiekami “apēsti” un uzkrājuši pietiekamu barības vielu krājumu.

Un, otrkārt, pārmērīgs mēslojuma daudzums sezonas beigās var aizkavēt augļu nogatavošanos un pasliktināt to garšu. Tāpēc labāk ir atturēties no “pārmēslošanas”.

Bet kādi ir galvenie noslēpumi? Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment