Bagātīgu garšu piepildītā salātu recepte “Kraukšķīgais kronis”, ko uz Jaungada galda novērtēs pat prasīgākie ēdāji

Vienkārši pagatavojami un garšu pilni salāti, kas Jaungada vakarā iepriecinās gan ģimeni, gan viesus.

Šie salāti ir mierīgs un vienkāršs veids, kā Jaungada galdam piešķirt ko īpašu, izmantojot tikai pazīstamus un viegli pieejamus produktus. Jaungada galds allaž aicina sagatavot ko tādu, kas ir gan svinīgs, gan pietiekami vienkāršs, lai pagatavošana nenoslogotu. “Kraukšķīgais kronis” ir tieši tādi salāti – tie apvieno maigu vistu, vieglus dārzeņus un saldeni krēmīgu kārtu no olām un kausētā siera, radot bagātīgu, bet vienlaikus maigu garšu.

Šo salātu pievilcība slēpjas to kārtainajā struktūrā, kas ļauj katram kumosam būt vienmērīgam, un pazīstamajā sastāvā, kas piemērots gan lielākai saimei, gan viesu galdam. Salāti gatavojas vienkārši, un to saturs ir pietiekami viegls, lai iederētos blakus citiem svētku ēdieniem, neradot smaguma sajūtu.

 

Kā sagatavot vistu un dārzeņus, lai garša būtu maiga un līdzsvarota

Lai iegūtu īpaši sulīgu un garšīgu gaļu, vistas fileja tiek iemērkta garšvielu marinādē, kurā savienojas sāls, melnie piparu graudiņi, ķiploks, paprika un estragons. Pateicoties šim solim, gaļa kļūst maiga, sulīga un iegūst vieglu pikantumu.

Sīpols tiek ātri iemarinēts sāls, cukura un etiķa maisījumā, lai tas kļūtu maigāks un piešķirtu salātam nelielu svaiguma noti. Dārzeņus – kartupeļus un burkānus – vāra līdz tiem ir mīksta, bet stingra konsistence, jo pārāk vārīti dārzeņi var radīt pārlieku mitru kārtu. Vārītās olas atdziest viegli un ātri, un tās sarīvējot veido maigu un gaisīgu struktūru. Kausēto sieru visērtāk rīvēt pēc neilgas atdzesēšanas, jo tā tekstūra kļūst stingrāka un ērtāka slāņošanai.

Kā izveidot salātu kārtas, lai katrs kumoss būtu vienmērīgs

Kad visas sastāvdaļas sagatavotas, salātu kārtošana notiek mierīgi un pakāpeniski. Pirmajā kārtā visbiežāk liek kartupeļus, kas salātiem veido maigu un noturīgu pamatu. Tiem seko burkāni, kas piešķir gan krāsu, gan vieglu saldumu. Pēc tam nāk sulīgā vista, kas salātiem piešķir sātīgumu un raksturu.

VIDEO:

Virs tās kārto marinēto sīpolu, kas piešķir vieglu svaigumu un līdzsvaro garšu. Noslēgumā tiek liktas rīvētās olas un kausētais siers, kas piešķir salātiem krēmīgu un maigu finišu. Katra kārta tiek viegli pārklāta ar majonēzi, taču bez liekuma, lai salāti saglabātos viegli un gludi.

Kā un kāpēc salātiem pievieno lavašu

Šiem salātiem ir neliela īpašība, kas tos padara vizuāli pievilcīgus un ar interesantu faktūru – tie tiek papildināti ar plānām lavaša strēmelēm. Lavasu sagriež smalkās joslās, viegli apslacot ar eļļu un garšvielām, un īsi apgrauzdē uz pannas.

Tas piešķir salātiem vieglu kraukšķīgumu, kas lieliski sader ar maigo pildījumu. Šis nelielais akcents padara salātus ne vien garšīgus, bet arī vizuāli pievilcīgus, radot sajūtu par svētkiem un rūpīgi sagatavotu ēdienu.

Kā sagatavot salātus pasniegšanai

Kad salāti ir sakārtoti kārtās, tiem jāļauj kādu laiku nostāvēties ledusskapī. Šis mierīgais laiks salātiem ļauj kļūt stingrākiem, garšām – saskaņoties, bet tekstūrai – kļūt vienmērīgai. Pirms pasniegšanas salātus var viegli rotāt ar kraukšķīgajām lavaša strēmelēm vai pāris svaigām zaļumu lapiņām. Salāti labi saglabā formu, un tie ir piemēroti gan svinīgai galdam, gan mierīgām mājas svinībām. Tie ir sātīgi, taču maigi, un to garša patiesi ļauj tos novērtēt ikvienam.

Precīzas Sastāvdaļas

Kūpināta vai vārīta vistas fileja — 2 gab
Vārīti kartupeļi — 4 gab
Vārītas burkāni — 2 gab
Vārītas olas — 4 gab
Kausētais siers — 2 gab
Majonēze — pēc garšas
Lavašs — 1 loksne
Eļļa — neliels daudzums
Sīpols — 1 gab
Etiķis — 1 tējk
Cukurs — 1 tējk
Sāls un garšvielas — pēc izvēles