Banāni glabāsies ilgāk un nezaudēs savu stingrumu, ja tos glabāsiet atsevišķi no diviem ikdienišķiem produktiem

Banāni saglabās stingrību daudz ilgāk, ja tos glabāsiet tālāk no diviem ikdienā bieži lietotiem augļiem.

Kad mājās iegādājam banānus, bieži vien jau pēc dažām dienām tie kļūst mīksti un pārgatavojušies, taču ir vienkārši veidi, kā panākt, lai tie saglabātos stingri un lietojami ievērojami ilgāk. Banāni ir dabīgi jutīgi pret apkārtējo vidi, jo izdala augu hormonu etilēnu, kas veicina nogatavošanās procesu. Tas nozīmē, ka, atrodoties kopā ar citiem augļiem, kas paši izdala etilēnu, šis process notiek ātrāk. Tāpēc šķietami normāla augļu bļoda reizēm var kļūt par vietu, kur banāni nobriest pārlieku ātri un jau pēc pāris dienām sāk zaudēt savu svaigumu. Šis process ir dabisks, taču to iespējams maigi palēnināt, vienkārši mainot to glabāšanas paradumus.

No kuriem produktiem banānus turēt tālāk

Ir divi produkti, kuru klātbūtne būtiski ietekmē banānu nogatavošanos – tie ir āboli un bumbieri. Abi šie augļi izdala īpaši daudz etilēna, un, ja tie atrodas blakus banāniem, augļi savstarpēji pastiprina cits cita iedarbību. Rezultātā banāni kļūst mīksti, to miza sāk ātrāk brūnēt, un tie zaudē savu sākotnējo stingrumu. Ja banānus novieto mazliet tālāk no šiem augļiem, tie nogatavojas daudz lēnāk un saglabājas baudāmi ilgāk.

Kā banānus vislabāk glabāt ikdienā

VIDEO:

Lai banāni saglabātos svaigi, pietiek tos glabāt atsevišķā traukā vai citā vietā, kur tie nesaskaras ar āboliem un bumbieriem. Tos var atstāt uz galda, darbvirsmas vai ievietot atsevišķā šķīvī, izvēloties tādu vietu, kur tie nav pakļauti tiešiem saules stariem un stiprai siltuma ietekmei. Tāpat labi palīdz banānu kātiņu aptīšana ar pārtikas plēvi vai foliju, jo tas samazina etilēna izdalīšanos un ļauj auglim ilgāk saglabāt savu stingrumu.

Kāpēc nevajag glabāt zaļus banānus aukstumā

Lai gan ledusskapis labi piemērots pārgatavojušos banānu uzglabāšanai, tas nav piemērots vēl zaļiem un nenogatavojušiem banāniem. Aukstums palēnina nogatavošanās procesu tik ļoti, ka augļa mīkstums var palikt ciets un bez izteiktas garšas. Arī miza ledusskapī mēdz ātrāk kļūt tumša, taču tas nenozīmē, ka pats auglis ir sabojājies – tas vienkārši reaģē uz zemāku temperatūru.

Kad banānus var ievietot ledusskapī

Ja banāni jau ir nogatavojušies un redzami parādās brūni punktiņi, tos var pārlikt uz pāris dienām ledusskapī. Tas palīdz saglabāt to konsistenci un pagarina lietošanas laiku. Miza kļūs tumšāka, taču pats auglis iekšpusē paliks gaišs un stingrs. Tas ir īpaši noderīgi, ja banānus plānots izmantot putrās, pankūkās vai vienkārši svaigā veidā nākamajās dienās.

Vienkārši ieradumi, kas paildzina banānu svaigumu

Ar vienkāršu paradumu maiņu iespējams panākt, lai banāni saglabājas garšīgi un stingri ilgāk. Tos var novietot atsevišķi, aptīt kātiņu vai glabāt vēsākā vietā, izvairoties no saskares ar augļiem, kas paātrina to nogatavošanos. Tā nav sarežģīta pieeja, taču tā palīdz izvairīties no situācijām, kad banāni pāris dienu laikā kļūst mīksti un zaudē savu stingrību. Ja šis ikdienas glabāšanas padoms šķita noderīgs, aicinu apskatīt arī citus praktiskus rakstus par pārtikas uzglabāšanu un saimniecības knifiem, kas atvieglo ikdienu.