Banāni saglabājas svaigi un nekļūst melni trīsreiz ilgāk, ja tos glabā vienā neparastā vietā

Banānu svaigums bieži neiztur pat dažas dienas, bet kāds maz zināms paņēmiens spēj būtiski pagarināt to derīguma laiku.

Banāni ir viens no tiem augļiem, kas nogatavojas ļoti ātri, tāpēc daudzi meklē vienkāršus veidus, kā tos saglabāt svaigus ilgāku laiku. Ikdienā mēs bieži pamanām, ka skaisti dzelteni banāni pāris dienās maina krāsu un kļūst mīksti, pat ja tos neviens nav aizticis. Šī ātrā pārmaiņa nenotiek nejauši – banānu mizā dabīgi notiek procesi, kas paātrina nogatavošanos, īpaši tad, ja augļi tiek glabāti siltumā vai gaismā.

Tieši tāpēc bieži vien uz galda stāvošs augļu trauks nav labākā vieta, kur tos turēt. Banāni gan var uzglabāties ilgāk, ja tiem pievērš mazliet uzmanības, un kāda pārtikas uzglabāšanas speciāliste ir parādījusi ļoti vienkāršu un neparastu metodi, kas ļauj banānus saglabāt teju tikpat svaigus kā pirkuma dienā.

Neparastā metode, kas saglabā banānus līdz pat 26 dienām

Pārtikas produktu uzglabāšanas eksperte savos video stāsta, ka nogriež banānu gabalos, atstājot tiem mizu, un liek tos stikla burkā, ko pēc tam ievieto ledusskapī. Šī darbība var šķist neierasta, jo lielākā daļa cilvēku banānus glabā veselā veidā, tomēr tieši burciņā radītais mierīgais, slēgtais un vēsais gaiss palīdz auglim saglabāt stingrību un dabīgo krāsu.

Speciāliste parādīja rezultātu pēc 26 dienām, un banāni joprojām izskatījās dzelteni un nesaburzīti, turklāt tie nebija kļuvuši tumši vai mīksti. Lai gan šī metode nav ļoti izplatīta, tā pierāda, ka reizēm pavisam vienkārši risinājumi darbojas pārsteidzoši labi.

Kā soli pa solim izmantot šo glabāšanas veidu

Lai izmēģinātu šo metodi, pietiek ar tīru stikla burku un dažiem banāniem. Banānu sagriešana gabalos ļauj tos ērti ievietot burciņā, bet mizu atstāšana palīdz saglabāt mitrumu un aizsargā augli no pārāk cieša kontakta ar gaisu. Pēc ievietošanas burciņa vienkārši jāaizver un jānovieto ledusskapī.

VIDEO:

Nekādi papildu līdzekļi nav nepieciešami, un burciņā esošie banāni saglabājas gandrīz nemainīgi vairākas nedēļas. Šai metodei ir vēl kāda priekšrocība – banānus var paņemt atsevišķi un lietot ērtos gabaliņos, kad tie nepieciešami, piemēram, pie putras vai jogurta.

Ko darīt, ja banānus negribas griezt

Ne vienmēr ir vēlēšanās banānus sadalīt gabalos, īpaši tad, ja tie paredzēti tālākai gatavošanai vai vienkāršai ēšanai. Arī šajos gadījumos ir ieteikumi, kas palīdz pagarināt to svaigumu. Banāniem vislabāk patīk vēsa un nedaudz tumša vieta, kur nav tiešas saules un lielu temperatūras svārstību. Pārāk silta virtuve paātrina nogatavošanos, tāpēc banānus labāk glabāt vietā, kas ir tālāk no plīts un radiatoriem. Vēl var atrasties kāds klusāks stūrītis pieliekamajā vai citā vēsākā telpā, kur temperatūra saglabājas zemāka.

Kā paildzināt mizotu banānu svaigumu

Ja banāns jau ir nomizots vai sagriezts, tas gaisā ātri kļūst brūns. Šo parādību var mazināt ar pavisam vienkāršu metodi – banānu gabalus var viegli apslacīt ar citronu vai ananasu sulu. Šīs sulas palīdz saglabāt gaišo krāsu un neļauj auglim tik ātri sabrūnēt. Šādu pieeju īpaši ērti izmantot, ja jāgatavo augļu salāti vai banānu gabaliņi paredzēti dekorēšanai.

Vienkārši ieradumi, kas palīdz uzturēt augļus svaigākus

Banānu uzglabāšana ir tikai viens piemērs tam, kā ar maziem soļiem var uzlabot produktu ilgmūžību. Mierīga un pārdomāta pieeja, neliels vēsums un pareizā vide palīdz augļiem saglabāt savu dabisko garšu ilgāk, nekā varētu šķist. Šie vienkāršie soļi neprasa īpašus resursus, taču tie palīdz izvairīties no liekas pārtikas izmešanas un ļauj baudīt augļus tieši tādus, kādi tie ir visgaršīgākie.