Barojiet avenes ar šo dabīgo mēslojumu, un tās jūs apbērs ar ogām

Maijs un jūnija sākums ir īstais laiks, kad avenes jāmēslo, kamēr tās vēl nenes ogas.

Avenes nav īpaši prasīgas, taču tām ir nepieciešami atbilstoši apstākļi un vairākas kopšanas procedūras. Avenes nenes ražu galvenokārt divu iemeslu dēļ: nepareizi izvēlēta augsne un dzinumu neapgriešana.

Avenēm patīk viegli skāba (pH 6,5) augsne, kas ir auglīga, labi drenēta un bagāta ar humusu. Augam nepatīk mitras, smagas vai pārāk vieglas un smilšainas augsnes.

Jāizgriež arī vecie aveņu dzinumi (viengadīgie un neperspektīvie, piemēram, deformētie vai bojātie dzinumi). Tas samazinās sēnīšu slimību risku un stimulēs krūmu, veidot jaunus dzinumus. Vienā kvadrātmetrā jābūt 9 veseliem un spēcīgiem dzinumiem. Turklāt neatkarīgi no tā, vai avenes ir vasaras vai rudens avenes, pēc augļu novākšanas krūms ir jāapgriež.

Rūpīgi apsveriet arī vietu, kur avenes augs. Krūmus nevajadzētu stādīt blakus vai vietā, kur iepriekš ir auguši tomāti, mellenes un zemenes, pipari, fenhelis, kartupeļi.

Šādā vietā iestādītas aveņu saknes var saslimt ar verticilozi. Avenēm patīk stiegro pupiņu un zirņu kompānija, kas nodrošinās tām slāpekli, kas nepieciešams katram augam (abi augi uzkrāj slāpekli augsnē).

Avenēm nepieciešama arī mulča. Tā pasargās tās no mitruma zuduma un nezālēm, kas labprāt parādās to tuvumā.

Ar ko barot avenes

Papildus universālajam nātru mēslojumam sagatavojiet avenēm mēslojumu, kura pamatā ir kartupeļu mizas. Kartupeļus vāriet gandrīz katru dienu, tāpēc mēslojumu ir viegli pagatavot. Kartupeļu mizas neizmetiet. Ievietojiet tās lielā burkā vai citā traukā un pārlejiet ar 1 litru verdoša ūdens. Nedaudz pārklājiet ar marli un atstājiet uz 3 dienām. Pēc šī laika reizi nedēļā var lietot šķīdumu bez atšķaidīšanas.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Laistiet krūmus vakarā vai agri no rīta, kad saule nav tik aktīva kā dienas vidū. Mēslojums stiprinās augu un pasargās to no kaitēkļiem un slimībām. Izlietotās mizas var noslaucīt un izmest kompostā. Kartupeļu mēslojums avenēm ir piemērots arī sakņaugiem, kā arī zemenēm, jāņogām un puķēm dārzeņu dārzā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment