Barojot zemenes ar pelniem tieši ziedēšanas laikā, īsā laikā iegūsiet pilnus spaiņus ar lielisku ražu

Pieredzējis dārznieks pastāstīja, ka, ziedēšanas laikā zemenes barojot ar pelniem, vienā piegājienā var iegūt veselu spaini ar ogu ražu.

Tāpēc šodien pastāstīsim, kā pareizi mēslot zemenes ar pelniem, lai būtu lieliska raža. Visiem dārzniekiem šis ir jāņem vērā!

Pelnu izmantošana dārzkopībā

Diemžēl gandrīz visa auglīgā melnzeme jau sen ir noplicināta, un, lai iegūtu kvalitatīvu ražu, ir nepieciešams labi mēslot augsni. Šeit palīgā nāk koksnes pelni!

Pat mūsu vecmāmiņas kā mēslojumu izmantoja parastos pelnus no krāsns. Pelni ir īsts augiem vērtīgu vielu krājums, palīdz uzlabot augsnes sastāvu, veicina labvēlīgo augsnes baktēriju attīstību. Un koksnes pelni ir lielisks videi draudzīgs līdzeklis pret kāpostu ērcītēm, gliemežiem un laputīm.

Lai aizsargātu savu dārzu no šiem kaitēkļiem, vienkārši apkaisiet zemi ap augiem ar pelniem.

Papildus uztura funkcijai pelni lieliski palīdz cīņā pret dažām nezālēm. Piemēram, kosa, kas dod priekšroku skābām augsnēm, pēc pelnu uzbēršanas vienkārši pārstāj augt un iet bojā.

Zemeņu mēslošana

Lai panāktu zemeņu ražas pieaugumu gandrīz par 25–30%, krūmus ziedēšanas laikā nepieciešams apmēslot. Tas veicina ogu masas palielināšanos.

Lasi arī: Zemeņu sezona rit pilnā sparā. Tāpēc ņemu sulīgās ogas un cepu smaržīgo Šarloti

Pirms nākamās laistīšanas vai lietus zem zemeņu krūmiem jāpievieno nelielas saujas sasmalcinātu sausu koksnes pelnu. Varat arī izmantot pelnu šķīdumu vai pelnu novārījumu.

Zemenēm jo īpaši patiks pelnu uzlējums. Pelnu šķīdumu sagatavot šādi: Pelnus ieber spainī vai uzreiz lejkannā. Proporcijas ir šādas: uz 10 litriem 1 glāze pelnu. Ielejiet traukā ūdeni no mucas (ūdens nedrīkst būt auksts), labi samaisiet šķīdumu un izmantojiet augu laistīšanai!

Augi jālaista ar pelniem reizi 10 dienās, iepriekš pārbaudot, vai augsne ir sausa.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment