Recepte īpaši drūpošiem un maigiem smilšu cepumiem, kurus var pagatavot no pavisam vienkāršām sastāvdaļām, neizmantojot ne pilītes piena un nevienu olu.
Mājās gatavotu cepumu smarža ir viena no tām, kas uzreiz rada siltuma un miera sajūtu. Daudzi no mums ir pieraduši, ka gardu mīklu var pagatavot tikai ar bagātīgu daudzumu sviesta, krējuma un olu, taču izrādās, ka patiesu smilšu mīklas trauslumu var panākt ar pavisam vienkāršām un liesām sastāvdaļām. Šī recepte ir īsts atradums – cepumi izdodas neticami drūpoši, maigi un aromātiski, lai gan to sastāvā nav neviena dzīvnieku izcelsmes produkta.
Šī recepte ir ne tikai budžetam draudzīga, bet arī ļoti ātri pagatavojama. Tā ir ideāli piemērota brīžiem, kad gribas palutināt sevi un tuviniekus ar ko saldu, bet ledusskapis ir gandrīz tukšs. Rezultāts neliks vilties – cepumi burtiski kūst mutē, un neviens nenojaustu, ka tajos nav ne kripatiņas sviesta.
Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!
Pagatavošanas gaita soli pa solim
Sagatavošana ir tik vienkārša, ka ar to tiks galā pat iesācējs, un virtuvē nebūs lieka nekārtība.
Mīklas sajaukšana:
Lielā bļodā ieberiet miltus, pievienojiet cepamo pulveri, šķipsniņu sāls un vaniļu. Pievienojiet ūdeni (vai apelsīnu sulu), augu eļļu un cukuru.
Mīcīšana:
Samīciet visu viendabīgā, mīkstā un elastīgā mīklā. Svarīgi mīklu mīcīt, līdz tā vairs nelīp pie rokām un trauka sienām.
Atpūtināšana:
Ietiniet mīklu pārtikas plēvē un lieciet ledusskapī uz 30 minūtēm. Šis solis ir svarīgs, lai mīkla vēlāk būtu vieglāk rullējama un cepumi būtu trauslāki.
Formēšana:
Izņemiet mīklu no ledusskapja un izrullējiet to aptuveni 5–7 mm biezā plātnē. Ar formiņām vai parastu glāzi izspiediet cepumus.
Gatavošana cepšanai:
Kārtojiet cepumus uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Katru cepumu pārkaisiet ar cukuru un kanēli, lai tie būtu aromātiski un zeltaini.
Cepšana:
Lieciet līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cepiet aptuveni 10 minūtes, līdz tie kļūst patīkami zeltaini.
Noderīgi padomi vēl labākam rezultātam
Noderīgi padomi vēl labākam rezultātam: Ja ūdens vietā izmantosiet svaigi spiestu apelsīnu sulu un pievienosiet nedaudz sarīvētas miziņas, cepumi iegūs brīnišķīgu svētku aromātu un dzeltenīgu toni. Svarīgi cepumus nepārcept – tie gatavojas ļoti ātri, tāpēc, tiklīdz maliņas kļūst zeltainas, ņemiet tos ārā; pat ja sākumā tie šķiet mīksti, atdziestot tie kļūs kraukšķīgi un drūpoši.
Tā kā miltu daudzums var nedaudz atšķirties atkarībā no to mitruma, pēdējos 50 gramus ieteicams pievienot pakāpeniski, lai mīkla nekļūtu pārāk cieta. Šādi mājas cepumi lieliski glabājas slēgtā traukā vairākas dienas, nezaudējot savu maigo tekstūru un patīkamo garšu.
Kas nepieciešams pagatavošanai?
Sastāvdaļas ir vienkāršas un atrodamas katras saimnieces virtuves skapītī:
Milti: 440 grami;
Cepamais pulveris: 2 tējkarotes;
Sāls: viena šķipsniņa;
Vaniļas cukurs vai vanilīns: aromātam;
Ūdens: 120 ml (to var aizstāt ar apelsīnu sulu vēl bagātīgākai garšai);
Augu eļļa (rafinēta): 120 ml;
Cukurs: 100 grami;
Dekoram: cukurs, sajaukts ar kanēli.












