Biešu lapas aproku zem tomātiem, lai dabūtu nebijušu ražu

Vai var aprakt dārzeņu lapas? Dārzniekiem šajā jautājumā ir daudz viedokļu. Bet, ja mēs runājam par biešu lapām, tad tas ir ne tikai iespējams, bet arī nepieciešams. Un mēs jums pateiksim, kāpēc tā.

Vai var aprakt biešu lapas

Bietes ir viens no pieejamākajiem un tajā pašā laikā visnoderīgākajiem dārzeņiem. Tās ir pilnas ar vitamīniem un minerālvielām, bagātas ar šķiedrvielām un tajā pašā laikā tām ir maz kaloriju. Tas ļauj laimīgajiem biešu dobju īpašniekiem pagatavot dažādus ēdienus: zupas, uzkodas, pastētes un diētiskos salātus.

Bet saldās sakņu kultūras vērtība neaprobežojas ar to vien. Bietes labvēlīgi ietekmē blakus augošos sīpolus, pupiņas un kāpostus.

Bietes ļoti spēcīgi reaģē uz mikroelementa bora daudzumu augsnē, kas nepieciešams tā augļu attīstībai. Un tāpēc to uzkrāj lapās. Tieši šī iemesla dēļ biešu lapas, kas apraktas tomātu dobē, kalpos kā lielisks papildu bora avots.

Aproc tās augsnē rudenī. Pa ziemu tās pārvērtīsies kompostā un līdz pavasarim bagātinās augsni ar augiem noderīgo boru, palīdzot tomātiem uzziedēt un veidot lielus augļus.

Turklāt bietes kalpo kā dabisks augsnes skābuma indikators. Ikviens zina, ka pat visrūpīgākā kopšana nedos labu ražu, ja tiek traucēts augsnes skābums. Daži labvēlīgi mikroorganismi nevar dzīvot skābā augsnē, un barības vielas tiek absorbētas mazāk.

Lasi arī: Mans onkulis ilggadējs ugunsdzēsējs pastāstīja, kāpēc turēt Coca-Colu skapī

Tradicionāli problēma tiek atrisināta, izmantojot kaļķa līdzekļus. Bet tomāti (tāpat kā gurķi, burkāni, zirņi) ne pārāk labi aug kaļķotā augsnē. Turklāt ne visi precīzi zina, kāds ir pH līmenis zemē.

Problēmu var atrisināt, iegādājoties īpašus testus. Vai arī kā indikatoru var izmantot jauno biešu lapu krāsu. Ja lapas ir sarkanas – augsne ir diezgan skāba, vietām sarkanas – nedaudz skāba. Bet, ja lapas ir zaļā krāsā ar sarkaniem kātiem – augsne ir neitrāla.

Atcerieties, ka biešu lapas ir piemērotas arī šķidrā mēslojuma pagatavošanai. Lai to izdarītu, sagrieziet tās 5 cm lielos gabaliņos, pēc tam ievietojiet tās traukā kopā ar sasmalcinātu diždadzi, nātru un kvinoju. Pievienojiet salmus un zemi. Zem slēgta vāka istabas temperatūrā mēslojums būs gatavs 7-10 dienu laikā. Uzklājiet to, laistot dobes ik pēc 2 nedēļām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment