Bīstamie kaimiņi: kādus kokus nevajadzētu stādīt mājas tuvumā nekādā gadījumā!

Koku izvēle, ko stādīt pie mājas, ir ne tikai estētikas un praktiskuma, bet arī konstrukciju drošības un stabilitātes jautājums.

Koki var radīt dažādus draudus mājai un tās iedzīvotājiem. Piemēram, daudzu koku sakņu sistēma ir tik spēcīga, ka 5-10 gadu laikā tā var viegli pacelt betona pamatus, sagraut akmens cokola plāksnes vai izjaukt kanalizācijas sistēmu.

Sausie zari sliktos laika apstākļos var apdraudēt cilvēku dzīvību, bojājot jumtus, elektrolīnijas un automašīnas. Lapas var aizsprostot drenāžas sistēmas, un pati koku augšana var būt neprognozējama un apdraudēt tuvumā esošās ēkas.

Tāpēc pirms stādīšanas plānošanas iesakām iepazīties ar to, kādi koki ir potenciāli bīstami ēkām.

Potenciāli bīstamo koku veidi, ko stādīt mājas tuvumā

 

Papeles. Šim kokam ir spēcīga sazarota sakņu sistēma, kas sniedzas līdz pat 20 metriem un var sagraut pamatus. Topolu zari bieži lūzt un krīt, bojājot mājas un ievainojot cilvēkus. Topolu ziedēšanas laikā pūkas lido apkārt, kairinot gļotādas un izraisot alerģijas. Dārzs kļūst nesakopts, un ainava zaudē savu sakoptību.

Putnu ķirsis. Tam ir plaša sakņu sistēma. Tā sakņu rādiuss sasniedz līdz pat 12 metriem, kas ir mazāks nekā papelei, bet tas tomēr var nodarīt ievērojamus postījumus pamatiem un grīdai.

Arī liepa ir nevēlams ēku kaimiņš. Šī koka sakņu sistēma ir strauji augoša, un saknes var iekļūt plaisās un tās paplašināt, radot konstrukciju bojājumus. Turklāt šie koki var traucēt pazemes inženierkomunikāciju un drenāžas sistēmu darbību.

Pelni. Šis koks aug ļoti ātri, un tam ir spēcīga sakņu sistēma, kas var pacelt māju. Efejas koksne ir tikpat stipra kā ozola koksne.

Kļava. Papildus bīstamībai, ko rada tās saknes, kļava ir ārkārtīgi plēsīgs augs. Tas strauji izsūc no augsnes ūdeni un barības vielas, atstājot citus augus bez vērtīgiem resursiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment