Esmu pārliecināta, ka katram no mums ir kāda īpaša bērnības garša, kuru neaizmirst pat pēc daudziem gadiem. Man tā ir aromātisks mājās gatavots kompots.
Ja agrāk šķita, ka vienkāršāk ir nopirkt sulu veikalā, tad tagad zinu droši – neviena paka nestāv līdzās šim mājās gatavotajam persiku kompotam! Īpaši, ja jums ir bērni – pagatavojiet kaut vai vienu burciņu, un redzēsiet: veikalā pirktie dzērieni paliks bēdīgi stāvam uz plaukta. Šodien dalīšos ar savu mīļāko, pārbaudītu un, godīgi sakot, ļoti vienkāršu recepti. Apsolu – tiks galā arī tas, kurš nekad iepriekš neko nav konservējis!
Recepte — vienkāršāka vairs nevar būt!
Sagatavojam burku. Rūpīgi izmazgājiet trīslitru burku ar sodu, pārlejiet ar verdošu ūdeni vai sterilizējiet tvaikā. Vāciņu obligāti apliet ar verdošu ūdeni.
Persiki — kompota zvaigznes! Nomazgājiet augļus, pārgrieziet uz pusēm un izņemiet kauliņus. Ja persiki ir nelieli un nebojāti, tos var likt arī veselus. Ja miza ir ļoti bieza, var viegli apliet ar verdošu ūdeni un nomizot — bet es parasti atstāju ar visu mizu, tā kompots izskatās skaistāk.
Veidojam sagatavi. Liekam persikus burkā. Pēc vēlēšanās apakšā vai starp pusītēm var pievienot pāris piparmētru lapiņas vai nedaudz vaniļas aromātam.
Pielejam verdošu ūdeni. Uzmanīgi (lai burka neplaisātu) līdz pašām malām piepildām ar verdošu ūdeni. Atstājam uz 10–15 minūtēm — augļi nedaudz sasilst un kompots kļūst aromātiskāks.
Nolejam ūdeni un pievienojam cukuru. Viegli nolejam ūdeni no burkas katlā (es to daru caur speciālu vāciņu ar caurumiņiem), pievienojam cukuru un citronskābi. Vāram sīrupu 2–3 minūtes.
Atkal piepildām un aizvākojam. Ar gatavo sīrupu atkārtoti piepildām burku līdz augšai un uzreiz aizvākojam (vai aizskrūvējam, ja lietojat twist-off vāciņus).
Satinam un gaidām brīnumu. Apgriežam burku otrādi, rūpīgi satinam segā un atstājam, līdz pilnībā atdziest.
Lasi vēl: Dzīves mācības, ko cilvēki apgūst pārāk vēlu
No personīgās pieredzes:
Persikus vislabāk izvēlēties nedaudz negatavus — tā tie saglabās formu un burkā izskatīsies skaisti, neizjūkot.
Dažkārt, ja gribas “vasaras smaržu”, pievienoju burkai pāris citrona šķēlītes vai kādu svaigas piparmētras zariņu.
Ja bērniem patīk skābāks — pievienoju nedaudz vairāk citronskābes, ja saldāks — vairāk cukura. Ideāls kompots vienmēr ir tāds, kāds garšo tieši jūsu ģimenei!
Kas būs nepieciešams:
Persiki — 5–6 gabali (labāk izvēlēties ne pārāk mīkstus)
Cukurs — 250–300 g (atkarībā no augļu salduma un jūsu vēlmēm)
Citronskābe — uz naža gala (vai ļoti maz uz tējkarotes galiņa)
Ūdens — tik, cik ietilpst trīslitru burkā kopā ar persikiem
Lasi vēl: Pirkstu nospiedumi var pastāstīt par tevi vairāk, nekā tu domā
Noderīgs padoms:
Kad kompots jau izdzerts, nesteidzieties mest ārā persikus no burkas! Šīs pusītes lieliski noder mājās ceptās tortēs, smūtijos vai pat kopā ar saldējumu. Es bieži pievienoju tās auzu putrai — ziemā sanāk ļoti mājīgs brokastu ēdiens.
Lai šis kompots iepriecina jūs un jūsu bērnus garajos ziemas vakaros.