Bureņecs vai buračinka: neparasta ukraiņu aukstās zupas recepte

Šī aukstā zupa, līdzīgi borščam, bija viens no populārākajiem ēdieniem senākos laikos. Bureņecu galvenokārt gatavoja no jauniem kartupeļiem un biešu lapām, dažkārt pievienojot kukurūzas putraimus un cūkgaļas ribiņas.

Sastāvdaļas ukraiņu aukstajai zupai

Jauni kartupeļi – 500 g

Jauno biešu lapas ar kātiņiem – 1 saišķis

Skābais krējums – 4 ēdamkarotes

Ūdens – 1 litrs

Kefīrs  -1 litrs

Loki – 3-4 kātiņi

Kukurūzas putraimi – 100 g

Svaigas dilles – ķekars

Sāls – pēc garšas

Kā pagatavot auksto ukraiņu zupu bureņecu

Bureņeca vārīšanai labāk izvēlēties vienāda lieluma jaunus kartupeļus – tā tie būs ātri un vienlaicīgi izvārīti. Turklāt šī recepte neprasa kartupeļu sagriešanu – tāpēc jāizvēlas mazi kartupeļi.

Jauni kartupeļi nav jāloba, tāpēc tos vienkārši noskalojiet un nomizojiet ar birstīti.

Kartupeļus pārliek katliņā un aplej ar aukstu ūdeni tā, lai tas tikai pārklāj kartupeļus – daudz šķidruma nav nepieciešams, jo bureņeca tiek gatavota uz kefīra vai vienkārša skābpiena bāzes. Vāra kartupeļus, līdz tie ir gatavi.

Šajā laikā pagatavojiet nākamo sastāvdaļu – kukurūzas putraimus. Tā ne tikai izmaina ēdiena garšu, bet arī padara zupu biezāku un sātīgāku. Zupai labāk izvēlēties vidēji rupja maluma kukurūzas putraimus.

Noskalojiet putraimus ar aukstu ūdeni, lai attīrītu tos no iespējamiem gružiem. Atkarībā no piesārņojuma pakāpes to veic divas vai trīs reizes.

Iepriekšēja mērcēšana novērš putraimu pielipšanu pie pannas un līdz ar to arī salipšanu kopā. Pēc mērcēšanas kukurūzas putraimu lielumam vajadzētu gandrīz trīskāršoties. Kad kartupeļi ir gatavi, tos sāliet pēc garšas. Pirms kefīra pievienošanas pārliecinieties, ka kartupeļi ir pilnībā izvārīti.

Arī kefīrs pirms pievienošanas kartupeļiem ir pienācīgi jāuzkarsē. Lai to izdarītu, ielej kefīru atsevišķā katlā un, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz 90 grādu temperatūrai.

Šķidruma maisīšana ir nepieciešama, lai novērstu siera veidošanos – šādā gadījumā produktu nevar izmantot zupai. Uzkarsēto šķidrumu ielej katlā ar kartupeļiem, pievieno arī putraimus.

Lasi vēl: Negatīvās emocijas ir svarīgas mūsu attīstībai: psihologs atklāja galveno iemeslu

Nomazgā biešu lapas, sīpolus un dilles, uzmanīgi noņem mitrumu ar dvieli vai salvetēm. Dilles un lokus sasmalcina, bietes kātiņus un lapas sasmalcina atsevišķi. Tā kā kātiņi ir biezāki nekā lapas, tie zupai jāpievieno pirms lapām.

Sasmalcinātos biešu kātiņus dažas minūtes vāra zupā. Biešu kātiņi, tāpat kā bietes, piešķirs zupai jauku rozā krāsu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Kad tas ir izdarīts, pievieno biešu lapas, lokus un dilles un zupu samaisa. Biešu lapām, tāpat kā sīpoliem un dillēm, nav nepieciešama ilga vārīšanās – tāpēc pietiek zupu samaisīt, vārīt 2-3 minūtes un atdzesēt, ieliekot katlu lielā traukā ar aukstu ūdeni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment