Burkāni vienmēr izaug lieli un saldi: vecmāmiņas viltības vienmēr palīdz

Katru vasaru es pavadīju laukos savā tālajā bērnībā. Mani uz vismaz mēnesi, bet dažreiz pat uz diviem, sūtīja pie vecmāmiņas. Lai atpūstos pirms skolas, izpeldētos upē un saēstos īstus augļus un ogas no viņas dārza.

Kad paaugos un sāku izrādīt interesi par vecmāmiņas darbošanos dobēs, viņa man kādu dienu teica: “Skaties un iegaumē, dzīvē noderēs — vēl redzēsi!”

Toreiz man pat prātā neienāca, ka, kad izaugšu un apprecēšos, mums būs pašiem sava lauku māja. Tagad ar pateicību atceros vecmāmiņas padomus — viņa prata izaudzēt visu, sākot no āboliem līdz zemenēm un gurķiem. Taču vislabāk viņai padevās burkāni. Lieli un saldi — kraukšķēja zobos kā īsts kārums. Bērnībā man patika ēst jaunos burkānus — maziņus, bet sulīgus.

Tagad burkānus audzēju pati, un vecmāmiņas padomi ļoti noder. Ja arī jūs vēlaties audzēt burkānus savā dārzā, padalīšos ar savām viltībām, lai šis kaprīzais sakņu dārzenis izaugtu liels, sulīgs un glīts.

1. Garša atkarīga no krāsas

Ja nezināt, ar ko atšķiras dažādas šķirnes un hibrīdi, te būs neliela norāde: oranžie burkāni gandrīz vienmēr būs saldāki nekā gaiši dzeltenie. Burkāni ar noapaļotu, stumpīgu galu būs sulīgāki un garšīgāki nekā tie ar smailu galu.

Kopumā — ja gribat saldu burkānu, izvēlieties jebkuru oranžo šķirni — tās nepievils. Lai burkāni labi nogatavotos jūsu klimatā, vislabāk izvēlēties reģionam piemērotas šķirnes. Piemēram, Latvijas apstākļiem derīgas ir šķirnes kā ‘Tushon’, ‘Nantes’, ‘Chantenay Royal’, ‘Berlikum’ un citas – saldi un skaisti burkāni.

2. Nepatīk aukstums

Daudzi sēj burkānus tūlīt pēc sniega nokušanas, bet pēc tam brīnās, ka nekas neuzdīgst. Burkāni nevar dīgt aukstā augsnē. Ja augsnes temperatūra ir zemāka par +12 grādiem, sēklas vienkārši sapūs, īpaši, ja vagās dāsni salaistīts ūdens.

Tāpēc burkānus sējam tikai tad, kad zeme ir stabili sasilusi līdz vismaz +10…+12 grādiem. Pirms sēklu iestrādāšanas augsnē, es apleju dobi ar karstu ūdeni, lai augsne būtu silta.

3. Lakstiem jābūt kupliem

Daudzi domā, ka burkāns visu spēku velta tikai pazemes daļas – saknes – attīstīšanai. Patiesībā bez spēcīgas zaļās lakstu masas saknenis neaugs. Zaļās lapas dārzenis izmanto fotosintēzei un barības vielu veidošanai. Tikai pēc tam, kad izveidojies kārtīgs lapu pušķis, sāk attīstīties pats sakņu dārzenis.

Vāja un bāla lakstu masa ir pirmais rādītājs, ka ar burkāniem kaut kas nav kārtībā.

4. Sēklas iesētas pārāk dziļi

Iesācēji bieži bez domāšanas ierušina burkānu sēklas 3–4 cm dziļumā un vēl kārtīgi piespiež augsnes virskārtu. Vai ir vērts minēt, ka par dīgšanu diez vai būs liels prieks? Sīkajām sēkliņām ir ļoti grūti uzdīgt no tik lielas dziļuma, tāpēc puse no tām sapūst, un jūs velti tērējat laiku, spēkus un sēklas.

Es iesēju sēklas ne dziļāk par 2 cm. Turklāt izmantoju slaveno tualetes papīra metodi. Nekā kaunēšanās – toties mani burkāni aug kā pēc lineāla.

5. Augsni jāgatavo laikus

Un laikus nozīmē – jau rudenī. Es jau iepriekš nosaku, kur nākamgad sēšu burkānus, un kamēr vēl nav iestājies sals, sagatavoju dobes.

Katras dobes virspusē uzberu spaini smilšu, lai zeme kļūtu gaisīga un drupena. Ja saknenis saskarās ar blīviem augsnes gabaliem vai cietiem kamoliem, tas izkropļojas, plaisā un zaudē skaisto formu. Rezultātā izaug īsts „briesmonītis”.

Pēc tam pārroku zemi kopā ar smiltīm, izņemu akmentiņus un augu saknītes, lai augsne būtu maksimāli mīksta un viegla kā pūkas. Visus kunkuļus sadauzu ar kapli un grābekli.

Kopā ar smiltīm iestrādāju arī pāris spaiņu komposta un aptuveni pusspaini šķidra mēslu maisījuma. Līdz pavasarim viss šis „labums” tiks pārstrādāts augsnē un būs lieliska barība burkāniem.

Starp citu, burkāni necieš skābu augsni. Tāpēc kopā ar kompostu uzkaisu arī pelnus – tie neitralizē skābumu un bagātina augsni ar vērtīgiem mikroelementiem.

6. Burkāniem patīk saule

Manas burkānu dobes dienas laikā netiek aizēnotas. Tās ierīkoju tā, lai būtu pēc iespējas tālāk no kokiem un ēkām – burkāniem vajadzīga pilna saules gaisma visas dienas garumā.

Lasi vēl: Kad tuvinieks devies aizsaulē – ko iesākt ar viņa apģērbu: valkāt, atdot, pārdot vai sadedzināt, skaidro priesteris

Ja esat iesējuši burkānus ēnainā vietā, nevajadzētu brīnīties, ka tie izaug mazi un ne pārāk garšīgi. Lielas un saldas saknes izaug tikai tad, ja burkāniem netrūkst saules.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….