Burkāni, zemenes un vēl 6 augi, kas mīl pelnus

Sīpoli un ķiploki

Lai pasargātu sīpolus un ķiplokus no sakņu puves, tos mēslo ar pelniem. To veic divas vai trīs reizes sezonā. Ja audzējat sīpolus tikai lokiem, pietiek tos vienreiz pabarot ar pelnu uzlējumu. Arī zem sīpolu un ķiploku stādījumiem var iepriekš sagatavot augsni rudenī, rudens rakšanas laikā apkaisot to ar sausiem pelniem. Uz 1 kvadrātmetru būs nepieciešams apmēram 500 g pelnu.

Tumšzaļie kabači

Ja kabačiem uz lapām ir brūni plankumi vai tās sāk dzeltēt, barošanai izmantojiet pelnus. Tajā ir visi augšanai nepieciešamie elementi, izņemot slāpekli. Pelnus var izkaisīt uz dobēm vēl pirms sēklu stādīšanas 1 tasi uz 1 kvadrātmetru augsnes vai pievienot pāris ēdamkarotes bedrītēs, stādot stādus. Tad augus mēslo papildus augšanas sezonas laikā, aplaistot krūmus ar pelnu uzlējumu.

Kāposti

Kāposti labi jūtas tikai neitrālā vai viegli sārmainā augsnē, tāpēc ir ļoti lietderīgi tos barot ar pelniem. Sausus pelnus var arī uzbērt uz lapām vai apsmidzināt tās ar pelnu šķīdumu. Tas palīdz pasargāt kāpostu lapas no krustziežu blusu vabolēm. Apsmidzināt nepieciešams nedaudz, bet diezgan bieži, īpaši, ja nepārtraukti līst. Lai pasargātu no kaitēkļiem, ar pelnu uzlējumu var apsmidzināt jāņogas un plūmes.

Zemenes

Pelnus ļoti bieži izmanto zemeņu barošanai. Zemeņu krūmi ziedēs bagātīgāk, kas nozīmē vairāk ogu. Arī ar pelnu palīdzību jūs varat pasargāt zemenes no puves, apsmidzinot katru krūmu uzreiz pēc ziedēšanas fāzes no 10-15 g pelnu uz krūmu. Ja nepieciešams, procedūru var veikt atkārtoti, bet šajā gadījumā pelnus jālieto divreiz mazāk.

Rozes

Rozes mīl pelnus. Tie satur fosforu, kas veicina sakņu sistēmas attīstību, kāliju – pumpuru veidošanai un mikroelementus, kas palielina imunitāti. Rožu barošanai labāk izmantot nevis sausus pelnus, bet gan infūziju: 200 gramus pelnu ieberiet spainī, pielejiet ūdeni līdz augšējai malai, labi samaisiet un noturiet nedēļu.

Infūziju var lietot visu sezonu, bet īpaši svarīgi to darīt, stādot rožu krūmus un pumpuru rašanās laikā, t. i., aptuveni vasaras otrajā pusē. Augu apstrādei pret miltrasu var izmantot sausus pelnus, vispirms apsmidzinot rožu krūmus ar ūdeni un apkaisot tos ar pelniem.

Tomāti

Pelni stimulē tomātu olnīcu veidošanos, veicina strauju augšanu un augļu nogatavošanos. Pietiek izkaisīt pelnus uz zemes ap augu vai atšķaidīt tējkaroti 1 litrā ūdens un apsmidzināt augus.

Pelnus nepanes augi, kuriem patīk skāba augsne: mellenes, dzērvenes, acālijas, kamēlijas, rododendri un citi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment