Šodien mūsu ēdienkartē ir elegants, skaists un ļoti gards ēdiens, kas kļūs par cienīgu svētku galda rotājumu. To pagatavot ir daudz vieglāk nekā varētu šķist
To var pagatavot iepriekš un uzglabāt ledusskapī līdz pat pasniegšanai. Starp citu, to pagatavot nemaz nav grūti. Tieši to mēs šodien arī darīsim.
Jūs jautāsiet kas ir terīns
Terīns (no franču valodas terrine) ir tradicionāls franču ēdiens, kura nosaukums sākotnēji attiecās uz trauku, kurā tas tika gatavots, un vēlāk uz pašu ēdienu. Būtība: Tas ir biezs, rupji malts vai gabaliņos sagriezts pildījums (parasti no gaļas, zivīm, dārzeņiem vai aknām), kas ir sajaukts ar saistvielu (piemēram, želeju vai krēmsieru) un iecepts vai atdzesēts speciālā, dziļā, taisnstūrveida traukā ar vāku.
Forma: terīns vienmēr tiek pasniegts savā formā – t.i., tas ir stingrs, blīvs ēdiens ar gludu, taisnstūrveida vai ovālu formu, kas sagriezts šķēlēs.
Gatavošana: Tradicionāli to gatavo ilgstoši cepot ūdens peldē (franču val. bain-marie), lai tas lēnām sarecētu, bet mūsdienu varianti (kā, piemēram laša terīns) bieži tiek pagatavoti, to vienkārši atdzesējot ledusskapī, lai tas sacietētu.
Pasniegšana: To parasti pasniedz aukstu, sagrieztu biezās šķēlēs, un tas ir populārs kā uzkoda (hors d’oeuvre), piknikos vai svētku galdā.
Atšķirība no Pastētes: Atšķirībā no pastētes (pâté en croûte), terīnam nav garozas (mīklas apvalka). Tātad, laša terīns ir aukstā uzkoda, kas sastāv no laša un krēmsiera pildījuma, kas ir sacietināts noteiktā taisnstūrveida formā. Vārdu sakot, sākam. Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.
Laša terīne ar krēmsieru
Lai zivi sagrieztu plānās šķēlēs (slaisos), jums būs nepieciešams garš, tievs nazis un melnā josta Āzijas ēdienu pagatavošanā (joks). Ja nav ne viena, ne otra, labāk iegādājieties zivi jau sagrieztu šķēlēs. Tā ievērojami ietaupīsiet laiku un pacietību.
Atsevišķā bļodā sajaucam krēmsieru ar skābo krējumu. Visērtāk to izdarīt ar rokas blenderi. Pievienojam smalki sagrieztus gurķīšus, kūpināta laša gabaliņus, sauju sasmalcinātu diļļu un puses citrona sulu. Pievienojam šķipsniņu sāls un tikko maltus melnos piparus. Maisām, līdz iegūstama viendabīga masa.
Cepšanas formas apakšu izklājam ar pārtikas plēvi. Tā mums nepieciešama, lai vēlāk būtu vieglāk izņemt gatavo terīnu no formas. Izklājam sarkanās zivs šķēlītes ar nelielu pārklāšanos tā, lai malas nokarātos. Liekam pildījumu, viegli to sapresējot. Aizlokām zivs šķēlīšu malas, kas nokarājas pāri malām, uz centru.
Ja esat tikpat liels perfekcionists kā es, pildījuma caurspīdīgās saliņas var aizklāt ar sarkanās zivs atlikumiem. Pārklājam formu ar plēves nokarenajām malām un liekam ledusskapī vismaz uz 4 stundām, bet labāk uz nakti. Kad pienāks laiks pasniegšanai, terīns būs sasēdies un ieņēmis vienmērīgu formu.
Izņemam no ledusskapja, atklājam plēvi, apgriežam formu uz liela šķīvja vai dēlīša. Uzmanīgi noņemam plēvi. Rotājam no augšas ar gurķu gabaliņiem, citrona miziņu, dillēm un rozā pipariem. Sagriežam ar maizes nazi gabaliņos apmēram 1,5 cm biezumā un pasniedzam galdā.
Labu apetīti!
Sastāvdaļas:
Viegli sālīta laša fileja (šķēlēs) – 120 g
Kūpināta laša fileja (kubiņos) – 240 g
Krēmsiers – 220 g
Skābais krējums – 3 ēd.k.
Gurķi – 2–3 gab.
Citrons – ½ gab.
Dilles – 1 bunte
Rozā pipari graudiņos – pasniegšanai
Sāls, melnie pipari – pēc garšas
Labs garastāvoklis – jo vairāk, jo labāk. Un kāds skaistums sanāk! Nemaz nav tik grūti pagatavot. Īpaši ja iegādājas jau sagrieztas plānas laša šķēlītes. Šī ir lieliska ideja svētku galdam.










