Būtisks valsts budžeta izdevumu pieaugums gaidāms gada pēdējā ceturksnī

2022.gada deviņi mēneši noslēgti ar deficītu konsolidētajā kopbudžetā 315,1 miljona eiro apmērā, liecina Valsts kases dati.

Tas nozīmē, ka valdība šajā periodā iztērēja vairāk naudas, nekā paņēma. Salīdzinot ar pērnā gada janvāri-septembri, ir veikts bilances uzlabojums par 429,1 miljonu eiro. Mazāku deficītu kopbudžetā nodrošināja pārpalikums valsts budžetā 320,1 miljonu eiro apmērā un pārpalikums pašvaldības budžetā 236,7 miljonu eiro apmērā.

To lielā mērā noteica ievērojams nodokļu ieņēmumu pieaugums šajos budžetos. Valdības izdevumi, piemēram, civiliedzīvotāju atbalstam un enerģijas cenu pieauguma seku mazināšanai, ir radījuši ievērojamu deficītu 2018. gada budžetā. Tas ir lielāks nekā pagājušā gada deficīts, un to galvenokārt izraisījuši izdevumi, kas radušies šā gada septembrī. gadā.

FM sniegtais atbalsts 2018. gada deviņos mēnešos ietekmēja 1 eiro.0 miljardus uz deficītu, un sagaidāms, ka kopējais atbalsts gadam būs 1,7 miljardi eiro. Paredzams, ka gada pēdējā ceturksnī enerģijas atbalsta izmaksas būs intensīvākas. Otro maksājumu par dabasgāzes rezervju iegādi valstij paredzēts veikt oktobrī.

Gada beigās, kad beidzas daudzi līgumi un projekti, parasti pieaug kārtējie un kapitālie izdevumi, kas var izraisīt arī kopējā gada budžeta deficīta pieaugumu. FM novērtējumā prognozēts, ka vispārējās valdības budžeta deficīts 2022.gadā būs 7,0% no IKP.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment