Cepeškrāsns tīrīšana nav viegls uzdevums. Cepšanas laikā tauki un ēdiena atliekas nokļūst uz cepeškrāsns sienām, griliem un paplātēm. Augstā temperatūrā tie piedeg, sacietē un karamelizējas, veidojot biezas, grūti noņemamas kārtas.
Apokopojam vairākas tautas metods, kas var krietni atvieglot šo uzdevumu.
Sāls
Tīriet cepeškrāsni, izmantojot parasto galda sāli. Sāls vislabāk darbojas, ja to uzklāj uz svaigiem netīrumiem cepeškrāsnī, uzreiz pēc cepšanas. Sildīšanas laikā sāls palīdz atbrīvot taukainās atliekas, padarot tās vieglāk notīrāmas.
Lai to paveiktu, pirms cepeškrāsns ir pilnībā atdzisusi, pārkaisiet sāli uz cepešpannām un atstājiet uz pusstundu karstā krāsnī, neatverot durvis. Pēc noteiktā laika izskalojiet krāsni un noslaukiet to ar tīru drānu.
Ja cepeškrāsns jau ir kļuvusi auksta, to nepieciešams atkal uzkarsēt. Kad sāls sāk kļūt zeltaini brūns, izslēdziet krāsni un ļaujiet tai atdzist. Tad ar siltu ūdeni uzmanīgi izmazgājiet visas krāsns virsmas.
Soda
Izmantojiet cepamo sodu, lai attīrītu cepeškrāsni. Cepamā soda ir ļoti piemērota svaigiem netīrumiem, tā lieliski tiek galā ar brūnajiem nosēdumiem uz karstumizturīgā stikla, ko mājsaimnieces bieži pamana cepeškrāsnī.
Lai krāsni notīrītu ar sodu, uzklājiet uz tās sienām pastu, ko iegūst, sajaucot cepamo sodu ar nelielu daudzumu ūdens, līdz veidojas viendabīga masa, un atstājiet uz vienu stundu.
Kad pagājis laiks, krāsni izskalojiet un notīriet to ar sausu drānu.
Citrons – lielisks palīgs taukainu un piedegušu nosēdumu tīrīšanai krāsnī
Svaigiem traipiem visefektīvāk der citronu sula. Vienkārši izsmidziniet uz cepeškrāsns sienām citronu sulu, kas iepriekš sajaukta ar ūdeni. Ļaujiet maisījumam darboties 40 līdz 60 minūtes, pēc tam noslaukiet krāsns iekšpusi.
Ja nosēdumi ir seni un īpaši noturīgi, krāsns sienas un cepešpannu ieteicams apstrādāt ar citronskābes šķīdumu. Lai to pagatavotu, izšķīdiniet vienu paciņu citronskābes puslitrā ūdens, ielejiet maisījumu cepešpannā vai citā karstumizturīgā traukā.
Pēc tam novietojiet trauku uzkarsētā krāsnī un turiet to iekšā 30 līdz 40 minūtes. Kad cepeškrāsns nedaudz atdzisusi, visu iekšpusi rūpīgi izmazgājiet. Ja vēl palikuši kādi redzami traipi, noslaukiet tos ar svaiga citrona gabaliņu.