Ceptas olas vairs nekad nepielips pie pannas, ja pirms gatavošanas uzkaisīsi 1 parastu sastāvdaļu – ne sviestu

Ceptas olas ir viena no vienkāršākajām dzīves baudām, taču pat pieredzējušākajām saimniecēm tās mēdz sagādāt vilšanos.

Tiklīdz panna ir nedaudz nokalpojusi, olbaltums mēdz cieši pieķerties virsmai, un brokastu vietā mēs iegūstam saplēstu dzeltenumu un piedegušu pannu. Daudzi mēģina šo problēmu risināt, pievienojot vairāk eļļas vai sviesta, taču rezultātā olas kļūst pārāk taukainas. Taču ko darīt, ja panna vairs nav jauna, bet jūs nevēlaties savas brokastis “peldināt” taukos?

Izrādās, profesionāli pavāri izmanto kādu senu un pārsteidzoši vienkāršu triku, kas ļauj olām “slīdēt” pa pannu bez liekām pūlēm. Šī metode neprasa dārgus līdzekļus – viss, kas jums nepieciešams, jau atrodas jūsu virtuvē.

Mazais noslēpums ideālām olām

Ja vēlaties, lai pat visniķīgākā panna kļūtu par ideālu darba virsmu, jums talkā nāks parastais galda sāls. Jā, tieši tā! Šī sastāvdaļa, ko mēs parasti izmantojam tikai garšas uzlabošanai, spēj pilnībā mainīt cepšanas procesu.

Kāpēc tas palīdz? Olu baltums sastāv galvenokārt no ūdens un olbaltumvielām. Kad tās saskaras ar karstu metālu, proteīni veido ciešas saites ar pannas virsmu. Sāls izveido mikroskopisku barjeru, kas samazina virsmas spraigumu starp olu un pannu. Tas neļauj olbaltumvielām “ieķerties” metāla porās, padarot cepšanu nevainojamu.

Gatavošanas gaita soli pa solim

Lai triks izdotos, svarīgi ievērot pareizo secību:

Sagatavojiet pannu:

Ņemiet tīru, sausu pannu. Pirms liekat to uz uguns, ieberiet tajā pavisam nelielu šķipsniņu smalkā sāls.

Ierīvēšana:

Ar pirkstiem vai papīra dvieli viegli ierīvējiet sāli pannas pamatnē, lai tā vienmērīgi pārklātu virsmu.

Uzkarsēšana:

Lieciet pannu uz vidējas uguns un ļaujiet tai uzsilt aptuveni 30–60 sekundes.

Eļļas pievienošana:

VIDEO:

Pievienojiet pavisam nedaudz eļļas – daudz mazāk nekā parasti. Pateicoties sāls slānim, eļļa labāk izlīdzināsies pa visu virsmu.

Olu cepšana:

Iesitiet olu pannā. Jūs pamanīsiet, ka malas sāk apcepties glīti un nekas nepieķeras. Cepiet, līdz baltums ir pietiekami sarecējis.

Rezultāts: Ar lāpstiņu viegli paceliet olu. Jūs redzēsiet, ka tā burtiski pati noslīd no pannas.

Svarīga piezīme par pannu veidiem

Lai gan šis triks ir izcils, ņemiet vērā savas pannas materiālu. Šī metode vislabāk darbojas uz čuguna, tērauda vai alumīnija pannām bez speciālā pārklājuma, kā arī uz vecākām pannām, kas sāk zaudēt savas īpašības.

Ja jums ir moderna panna ar teflona vai keramisko pretpiedeguma pārklājumu, esiet uzmanīgi – sāli ierīvējiet pavisam maigi ar mīkstu papīra dvieli, nevis spēcīgi berzējot, lai mikroskopiskie sāls kristāli nesaskrāpētu ražotāja izveidoto aizsargslāni. Savukārt vecai pannai, kuras virsma jau ir kļuvusi poraina, šis sāls “pīlings” būs kā otrā elpa!

Noderīgi padomi izcilām brokastīm

Lai jūsu brokastis izdotos nevainojamas, ir vērts ievērot dažus vienkāršus, bet būtiskus noteikumus. Pirmkārt, olas vislabāk cept uz mērenas vai pat lēnas uguns. Steiga šeit nav labākais palīgs, jo pārāk liels karstums liks olbaltumam uzreiz sarauties un kļūt “gumijotam”, kamēr dzeltenums joprojām būs jēls. Lēna cepšana garantē maigu un krēmīgu tekstūru.

Ja esat iecienījuši olas, kur dzeltenums ir tekošs, bet baltums virspusē nav “stiklains”, izmantojiet pannas vāku. Kad ola ir gandrīz gatava, uzlieciet vāku tikai uz pēdējām 30–60 sekundēm. Tvaiks palīdzēs baltuma virskārtai sarecēt, nepadarot pašu olu sausu.

Visbeidzot, atcerieties svarīgu piezīmi par garšvielām. Tā kā šajā metodē sāli izmantojāt jau pannas sagatavošanai, tas dabiski piešķirs garšu arī pašai olai. Tāpēc pirms papildu sālīšanas vispirms nogaršojiet brokastis – visbiežāk ar to nelielo šķipsniņu uz pannas būs pilnīgi pietiekami, lai ēdiens nebūtu pārsālīts.

Kas būs nepieciešams:

Olas: 1–2 gab. (labākam rezultātam – istabas temperatūrā).

Sāls: viena neliela šķipsniņa (parastais, smalkais galda sāls).

Eļļa: viena tējkarote (saulespuķu vai olīveļļa).

Panna: jebkura panna, pie kuras olas mēdz pielipt.