Šī kūka mani uzreiz iekaroja ar savu vienkāršību, neticami apetītlīgo izskatu un fantastisko garšu. Cepu jau trešo reizi šonedēļ un gribas vēl. Recepte ir neatkārtojama, un pats svarīgākais – vienkārša un ātra pagatavošanā.
Visus nepieciešamos produktus, kā vienmēr, atradīsiet raksta beigās. Ļoti iesaku, gatavojot stingri pieturēties pie proporcijām un ieteikumiem. Tad arī jums izdosies tikpat garda un skaista kūka.
Kas un kā jādara
Tātad gatavojam lielisku plūmju kūku, kurai nav līdzvērtīgas. Esmu jau daudz cepusi kūkas ar plūmēm, bet šī ir pati labākā visos aspektos.
Sāksim, kā parasti, ar mīklu. Tai uz neilgu brīdi būs nepieciešams mikseris. Protams, var iztikt arī ar parastu putojamo slotiņu, taču ar mikseri būs ērtāk, vieglāk un daudz ātrāk.
Ko darām tālāk: liekam sviestu piemērotā traukā un pievienojam tam parasto cukuru. Sviestu iepriekš izņemam no ledusskapja, lai tas sasiltu un kļūtu mīksts. Putojam 3 minūtes.
Tad bļodā iesitam olas – arī ne aukstas, bet istabas temperatūrā. Atkal putojam apmēram 3 minūtes. Masai jābūt viendabīgai, krēmveida.
Pēc tam bļodā izsijājam miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Šoreiz vienkārši samaisām ar karoti vai lāpstiņu – mikseris vairs nav vajadzīgs.
Mīkla ir gatava. Tā sanāk vijīga un diezgan bieza. Konsistence ir ļoti patīkama – maiga un sviestaina.
Tagad sagatavojam plūmes. Tās gareniski pārgriežam uz pusēm. Plūmju daudzums var būt tāds pats kā manā receptē vai arī nedaudz vairāk – tas atkarīgs no gaumes un vēlmēm. Taču pārāk daudz likt nav vēlams.
Tālāk ņemam metāla cepamo formu 26–28 cm diametrā. Ir svarīgi, lai mīkla tajā ieklātos tieši tādā biezumā, kā paredzēts receptē – ne biezāk un ne plānāk. Šis izmērs ir optimāls.
Formu izklājam ar cepampapīru. Vislabāk izmantot kvalitatīvu, ar pārklājumu – lētāks papīrs var pievilt. Nekas nav jāieziež, vienkārši ieklājam mīklu un izlīdzinām virsmu.
Pēc tam mīklā liekam plūmes ar griezuma pusi uz leju, viegli iespiežot. Tad pārslakam visu virspusi ar citrona sulu un pārkaisām ar cukuru un kanēli.
Kāpēc citrons – nejautājiet, vienkārši dariet tā. Rezultāts jūs iepriecinās. Mazliet citrona nebūs par daudz, ticiet man. Bet, ja tas nav pieejams vai nejauši aizmirstas, neuztraucieties – arī bez tā viss izdosies.
Lasi vēl: Zinātnieki noskaidrojuši, kādus cilvēkus kaķi patiesībā mīl — un tas nav saistīts ar ēdienu
Kūka ir sagatavota, un to var likt cepeškrāsnī. Cepeškrāsni iepriekš uzkarsējam. Cepam 30–35 minūtes 180 grādu temperatūrā. Tas arī viss!
Kūka ir brīnišķīga, vienkārši bez vārdiem. Iekšpusē – īpaši maiga, sulīga, ar vieglu skābumiņu un mēreni salda. Un kāda zeltaini brūna garoziņa – patīkami kraukšķīga!
Draugi, noteikti izcepiet šo kūku. Lai arī tā ir vienkārša, sajūsmā būs ikviens, kas to nogaršos. Gribas ēst šādu gandrīz katru dienu. Tā arī darām – līdz vēl neapniks.
Kas nepieciešams:
Sviests vai margarīns – 120 g
Cukurs – 150 g
Olas – 2 lielas
Miltu – 160 g
Cepamais pulveris – 1 tējk.
Plūmes – 12 nelielas
Citrona sula – 1 ēdk.
Cukurs – 2 ēdk.
Kanēlis – 1/2 tējk.
Kā jau sapratāt, sviestu pavisam viegli var aizvietot ar margarīnu. Cepšanā tas ir pat ļoti labs, turklāt krietni lētāks. Cepamā forma šajā receptē, kā jau minēju, ir 26–28 cm diametrā.
Lasi vēl: Jūsu dzimšanas datuma cipari atklāj finansiālo likteni — pārbaudiet, kas tieši jums ir paredzēts
Lai jums arī labi garšo!